09:03 / 25.09.2020.

Autor: T.V./V.K./HRT

U Primorsko-goranskoj županiji 45 novozaraženih, u Splitsko-dalmatinskoj 39

Foto: REUTERS/Marco Bello

Foto: REUTERS/Marco Bello

Foto: - / REUTERS

U Primorsko-goranskoj županiji danas ukupno 45 novozaraženih osoba od kojih je 31 osoba iz Doma za starije iz Delnica.
Županijski stožeri Civilne zaštite objavljuju nove podatke.

Krapinsko-zagorska županija

Od 24. rujna u 14 sati  je na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano 14 novih osoba pozitivnih na koronavirus, sa prebivalištima na području Općine Veliko Trgovišće (4), Općine Petrovsko (2), Grada Donja Stubica (1), Grada Oroslavje (1),Grada Zlatar (1), Općine Bedekovčina (1), Općine Đurmanec (1), Općine Hum na Sutli (1), Općine Konjščina (1),  Općine Stubičke Toplice (1).

U istom razdoblju preminula je 1 osoba, s područja Grada Krapina. Izražavamo iskrenu sućut obitelji.

Ozdravilo je 6 osoba, pristiglo je 66 negativnih nalaza, dok se čekaju rezultati za još 69 uzorka.

Ukupni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 94. U samoizolaciji se nalazi 510 osoba.

Karlovačka županija

U Karlovačkoj županiji 14 je novih slučajeva zaraze, oboljelo je po sedam muškaraca i žena, od kojih je devetoro iz Karlovca, po dvije su osobe iz Duge Rese i Netretića, a jedna je iz Ozlja, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Tih 14 pozitivnih nalaza pristiglo je od jučer testiranih 100 osoba.

Na bolničkom je liječenju devet osoba, od kojih je jedna težeg zdravstvenog stanja. U samoizolaciji se nalazi 521 osoba.

Do sada je u Karlovačkoj županiji evidentirano 319 zaraženih osoba.

Virovitičko-podravska županija

Virovitičko-podravska županija bilježi osam novo zaraženih virusom SARS-CoV-2, po četvero muškaraca i žena. U posljednja 24 sata, analizirana su 73 uzorka. Njih 66 je bilo negativno, jedan je u još u obradi, a šest ih je bilo pozitivno. No, stigli su i rezultati za dva uzorka od prijašnjih dana. Oba su bili pozitivni na korona virus, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Od navedenih osam, četiri su mlađe, tri su srednje, a jedna je starije životne dobi. Svi imaju blaže kliničke simptome bolesti COVID-19.

Epidemiološkom obradom, potvrđeno je kako su dvije osobe kontakti već ranije inficiranih i nalazile su se u samoizolaciji, a kod dvoje je konstatirano kako su se zarazili na jednoj privatnoj zabavi, s koje je do sada za već ukupno osam ljudi detektiran virus SARS-CoV-2.

U Općoj bolnici Virovitica trenutno je hospitalizirano petero COVID-19 pacijenata. U samoizolaciji se nalaze 244 osobe. U KBC-u Osijek su tri osobe s područja Virovitičko-podravske županije. Od početka koronavirusa, na području Virovitičko-podravske županije, 194 osoba se zarazilo COVIDOM-19. Od toga, 52 ih je trenutno aktivno, 136 osoba se oporavila, dok su tri žene i tri muškarca preminuli.

Međimurska županija

U Međimurskoj županiji osam je novih osoba zaraženih koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Do sada je u Međimurju testirano ukupno 6395 osoba, a mjera samoizolacije određena je za 720 osoba.

U Međimurju je 59 aktivnih slučajeva. Od toga je 12 osoba nepoznate epidemiološke anamneze, 20 osoba sa svadbene svečanosti, 11 osoba su kontakti s oboljelima koji su prisustvovali svadbi, 12 osoba su kontakti s ranije potvrđenim slučajevima, dvije osobe koje su se vratile s ljetovanja, a dvije su osobe strani državljani koji rade na području Međimurske županije.

Iz Stožera civilne zaštite apeliraju na organizatore događaja i obiteljskih svečanosti da se pridržavaju epidemioloških mjera.

- Zbog iznimno dobre epidemiološke situacije od početka epidemije krajem veljače nadali smo se da zbog odgovornog i savjesnog ponašanja naših sugrađana neće doći do ovakvih situacija, no dogodilo se žarište svadba s najvećim brojem pozitivnih s jednog mjesta do sada, naglasio je načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec.

Varaždinska županija

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom.

Kod jedne osobe radi se o bliskom kontaktu prethodno potvrđene COVID-19 pozitivne osobe, a kod druge osobe je izvor zaraze nepoznat. Obje osobe liječit će se kod kuće.

U istom razdoblju oporavile su se tri nove osobe. Jedna je otpuštena s bolničkog liječenja u Zagrebu, a još dvije su otpuštene s kućnog liječenja.

Aktualni broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 13, a navedenoj brojci valja pribrojiti dvije hospitalizirane osobe iz druge županije.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 5 osoba, od čega su tri osobe iz Varaždinske županije, dok se na liječenju kod kuće nalazi 10 osoba.

Grad Zagreb

U Zagrebu su potvrđena 33 nova slučaja zaraze koronavirusom, među njima i liječnik iz Petrove bolnice i srednjoškolac pa je razred s 24 učenika u samoizolaciji, izvijestili su iz zagrebačkog Stožera civilne zaštite te dodali da je aktualno 315 slučajeva zaraze.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u posljednja 24 sata testiran je 671 uzorak, a među novooboljelima većina su kontakti od prije pozitivnih osoba.

Negativnu epidemiološku anamnezu ima njih 12, a četiri slučaja su povezana s izlascima i obiteljskim druženjima, kazala je na konferenciji za medije Vanja Tešić voditeljica Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar".

Tijekom zadnja 24 sata od zaraze koronavirusom oporavilo se 58 osoba, a za 185 osoba je određena mjera samoizolacije. Vezano za škole, potvrđena je zaraza kod jednog učenika srednje škole te su u samoizolaciju stavljena 24 učenika u toj školi.

U Petrovoj bolnici na koronavirus pozitivan je jedan liječnik, a Tešić je rekla da ne zna koliko je osoba u samoizolaciji u toj bolnici.

- Zavod je u povjerenstvu za kontrolu bolničkih infekcija i bolnica mora sama odrediti tko su bili njegovi kontakti u bolnici, a mi smo odradili obiteljske kontakte, kazala je.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč izvijestio je da je kroz domove zdravlja prošlo 299 osoba, samoizolacija je određena za tri osobe, a na testiranje je upućeno 248 osoba. U obradi je 212 uzoraka.

Šibensko-kninska županija

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije tri osobe oboljele su od COVID-19 infekcije; jedna s prebivalištem u Šibeniku, te dvije osobe koje borave na području Grada Šibenika, a prebivalište im je drugdje.

Oboljela je i jedna osoba s prebivalištem u Drnišu koja dulje vrijeme boravi u Splitu, gdje je i bila izložena zarazi.

Trenutno je 15 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Tri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovan je 141 uzorak za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 94 osobe.

Brodsko-posavska županija

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije zabilježena su dva (2) nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Obje zaražene osobe imaju prebivalište na području grada Slavonskog Broda.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 618, dok je broj aktivnih slučajeva 53 (6 manje nego prethodni dan).  

Hospitalizirano je 9 osoba (1 osoba manje nego prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 676 osoba (11 osoba manje nego prethodni dan).

U županijskoj karanteni više nema smještenih osoba budući je jučer otpuštena jedna osoba kojoj je istekla obaveza izolacije.

Zagrebačka županija

U Zagrebačkoj županiji u zadnja 24 sata zabilježena su 24 nova slučaja zaraze koronavirusom, izliječeno je 14 osoba, a trenutno su aktivna 211 slučajeva, izvijestio je Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Dvije su novooboljele osobe u Zaprešiću, sedam u Velikoj Gorici, dvije u Dugom Selu, jedna u Vrbovcu, jedna osoba u općinama Brdovec i Kloštar Ivanić, dvije osobe u općinama Stupnik i Rugvica, tri osobe u općinama Križ i Brckovljani.

Od 24 novooboljele osobe devet su kontakti prethodno oboljelih, četiri slučaja su povezana s boravkom u BiH, dvije sa svadbama, dok je za devet slučajeva nejasna epidemiološka anamneza.

Samoizolacija je propisana za još 56 osoba.

Na području Zagrebačke županije od početka pandemije evidentirano je 740 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 514 osoba, a 15 ih je preminulo.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, a izliječeno je osam osoba, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Među zaraženima su dva muškarca i žena iz Dubrovnika, od kojih je za jednog muškarca utvrđena epidemiološka veza. Pozitivni su žena iz Stona, žena iz Opuzena te žena iz Metkovića, kojoj je utvrđena epidemiološka veza.

Među osam izliječenih njih troje je iz Dubrovnika, po jedna iz Metkovića, Ploča i Župe dubrovačke te dvoje koji nemaju prebivalište u županiji.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 17 osoba, od kojih dvije na respiratoru. U samoizolaciji je 380 osoba. Od početka pandemije analizirano je ukupno 13 574 uzoraka.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije tri su novozaražene osobe koronavirusom, a riječ je o dvije osobe s bjelovarskog područja i jednoj s daruvarskog područja, izvijestili su iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

Ukupno je aktivno 25 slučajeva zaraze koronavirusom na području te županije, a u samoizolaciji su 492 osobe.

Osječko-baranjska županija

U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata obrađeno je ukupno 236 uzoraka od kojih su 11 bili pozitivni na koronavirus.

Četiri novopozitivne osobe imaju boravište na području grada Osijeka, po dvije na području grada Đakova i općine Čepin, a po jedna na području gradova Belišće i Donji Miholjac te općine Strizivojna.

Na liječenju u KBC-u Osijek nalazi se 17 pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19, od toga četiri na respiratoru.

Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 39 osoba koje su bile u kontaktu s novopozitivnima pa je pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije ukupno njih 474.

Policija je samoinicijativno obavila provjeru 27 osoba, no nitko nije kršio tu mjeru pa su zatečeni na prijavljenoj adresi.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije 6 je novozaraženih koronavirusom. I danas među novooboljelima imamo jednu ukrajinsku državljanku koja će izolaciju provesti na području Zadarske županije. Ostali novozaraženi, 3 ženske i 2 muške osobe  su s područja grada Zadra (2), Galovca (1), Pakoštana (1) i Poličnika (1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 157 uzoraka, aktivni nadzor provodi se nad 298 stanovnika, a istekao je za njih 7370.

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 17 bolesnika oboljelih od bolesti COVID-19  od kojih je jedan na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

Splitsko-dalmatinska županija

U Splitsko-dalmatinskoj županiji od ukupno 473 obrađena testa, danas je 39 novooboljelih osoba i to iz Splita 19, Dugog Rata 2, Hvara 1, Kaštela 3, Podbablja 1, Makarske 3, Podstrane 2, Sinja 2, Solina 3, Trilja 1 i Trogira 2 osobe.

Od 39 novooboljelih s područja Splitsko-dalmatinske županije, 15 osoba kontakti su prethodno oboljelih, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1054 osobe nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju u KBC-u Split nalazi se 45 osoba pozitivnih na koronavirus, dok se 4 osobe nalaze na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split preminula je jedna muška osoba u dobi od 70 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost da je nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđen jedan novi slučaj zaraze virusom SARS -CoV-2, a riječ je o osobi s đurđevačkog područja.

Dvije su osobe proglašene zdravima, na bolničkom su liječenju dvije osobe, a u ovom trenutku na području županije je sedam aktivnih slučajeva.

Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 206 slučajeva bolesti COVID-19, a u samoizolaciji se trenutačno nalaze 73 osobe, priopćio je županijski stožer.

Ličko-senjska županija

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije su novooboljele osobe od bolesti COVID-19. Oboljele osobe su s područja Gospića i Otočca i bliski su kontakti ranije potvrđenih oboljelih osoba.

Ukupno su oboljele 163 osobe s područja Ličko-senjske županije od čega su 53 aktivna slučaja, 108 osoba je izliječeno te su dvije osobe preminule.

U protekla 24 h testirano je 38 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 254 osobe.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 99 slučajeva zaraze koronavirusom, 88 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 755 osoba, a ukupno je testirano 8612 osoba.

Na posljednjem testiranju obrađeno je 75 uzoraka, od kojih je 6 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba, kao i svih suspektnih osoba, priopćio je županijski stožer.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji danas ukupno 45 novozaraženih osoba, od kojih je 31 osoba iz Doma za starije iz Delnica. Dakle, jučer i danas ukupno iz doma u Delnicama 59 zaraženih osoba. 5 osoba iz doma trenutačno je hospitalizirano u KBC-u. Ostalih 14 osoba su sve kontakti ranije zaraženih.

Danas imamo 4 osobe koje su se oporavile i 2 preminule. Ukupno je aktivnih slučajeva u PGŽ -u 124, a 418 ljudi nalazi se u samoizolaciji.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 230 uzoraka briseva (128 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je 1 pozitivan, epidemiološka obrada je u tijeku. Izliječene su 4 osobe. Trenutačno je 6 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U mjerama samoizolacije nalaze se 74 osobe, objavio je županijski stožer.

Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.

Iz Stožera mole sve žitelje županije neka se i dalje pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog stožera jer na taj način ostajemo odgovorni prema sebi i drugima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!