14:17 / 21.03.2020.

Autor: Hina/I.Z.

U Primorsko-goranskoj županiji još šest zaraženih

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, arhiva

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Do danas je na području Primorsko-goranske županije na novi koronavirus bilo pozitivno ukupno 14 pacijenata.
U Primorsko-goranskoj županiji je još šest osoba zaraženo novim koronavirusom, od kojih jedna osoba koja ima prebivalište izvan županije, a u tijeku je njihova obrada i utvrđivanje njihovih kontakata, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

- Koronavirus - iz minute u minutu

Do danas je na području Primorsko-goranske županije na novi koronavirus bilo pozitivno ukupno 14 pacijenata. Od njih je jedan pacijent izliječen, jedan je otišao na liječenje u Sisak, dok ih je devetero smješteno u riječku bolnicu, a troje je izolirano u kućnim uvjetima i svi su u dobrom stanju.

Zatražen nadzor na nekim prometnicama

Iz stožera podsjećaju na odluku da se ne napušta mjesto boravka, osim zbog posla te u iznimnim i prijeko potrebnim slučajevima.

S tim u vezi je načelnik Stožera Marko Boras Mandić od Policijske uprave primorsko-goranske zatražio nadzor na određenim prometnicama.

- Posebno naglašavamo da je na snazi ograničavanje linijskog prometa prema kvarnerskim otocima te pozivamo građane, koji tamo nemaju boravište, da ne idu na otoke. Isto se odnosi na Gorski kotar i na ostale subregije u našoj županiji, poručio je.

Iz stožera su podsjetili i na mjeru sigurnosti u svim hrvatskim ljekarnama.

U ljekarničke softvere ugrađena je funkcija provjere epidemiološkog statusa pacijenata koji su osiguranici HZZO-a, upisom MBO broja sa zdravstvene iskaznice.

Prije ulaska u ljekarnu treba pokazati zdravstvenu iskaznicu

Kako bi spriječili ulazak osoba, koje su u samoizolaciji u ljekarnu, na vidljivom mjestu na ulazu postavljene su obavijesti da svaki pacijent pripremi zdravstvenu iskaznicu. Nakon provjere iskaznice, ako osobi nije dodijeljena mjera samoizolacije, pušta ju se u ljekarnu.

Kršenje mjere samoizolacije prijavljuje se kontakt obrascem, kojeg je pripremio Državni inspektorat na svojim mrežnim stranicama ili putem telefona 112.

Iz Primorsko-goranske županije također su izvijestili da se brisevi pacijenata koji su zaprimljeni u Kliničkom bolničkom centru Rijeka zbog sumnje od zaraze korona virusom od subote obrađuju u laboratoriju županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Do sada su se svi brisevi slali na obradu u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Iz županije navode da je zavod logistički povezan s bolničkim sustavom, da se sve radi kompatibilno, sa zajedničkim ciljem da epidemiološka situacija ostane pod kontrolom.

Uspostavljen je i rad svojevrsnog punkta za savjetovanje, za dodatni kontakt s osobama sa sumnjom na infekciju koronavirusom, ali i osobama koji žele više informacija, svih osim pacijenata kojima je određena samoizolacija. Punkt se nalazi u šatoru uz zgradu Nastavnog zavoda i Doma zdravlja, a radit će svakodnevno od 8 do 20 sati.

U funkciji je i dodatni telefon, na koji se mogu javiti svi građani nakon što su se prethodno konzultirali sa svojim liječnikom,  091/ 241-82-15 .

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!