16:24 / 29.10.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

U Primorsko-goranskoj županiji postavljeno šest punionica za električna vozila

Punionica za električna vozila

Punionica za električna vozila

Foto: HTV / HRT

Šest punionica za električna vozila nabavljeno je i ugrađeno na području Primorsko-goranske županije u sklopu EU projekata, rečeno je u petak na konferenciji "Elektromobilnost u PGŽ".

Riječ je o projektima EnerMOB i EnerNETMob, kojima se promiču alternativna i inovativna rješenja u području održive energije u prometu i elektromobilnosti.

Ti su projekti temelj za provedbu održivih mjera i primjer dobre prakse na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj i međunarodnoj razini, a značajnu ulogu u poticanju razvoja elektromobilnosti, s obzirom na flotu vozila i utjecaj na lokalnu sredinu, ima javni sektor.

Zamjenik župana Vojko Braut istaknuo je da su projekti pokrenuti 2016., kao poticaj razvoja "zelene županije" te da se razmišlja o uvođenju električnih vozila i u sustav županijskih ustanova.

Postavljanjem punionica za električna vozila stvaraju se uvjeti za veće korištenje električnih vozila u županiji, dodao je.

To, kako je rekao, omogućuje smanjenje emisije ugljičnog dioksida u cestovnom prometu i ovisnosti o drugim energentima te povećanje energetske učinkovitosti.

Provedbom tih projekata, kao i drugih projekata usmjerenih održivom razvoju i poticanju zelene energije, Primorsko-goranska županija pokazuje da je spremna aktivno sudjelovati u projektima budućnosti, zaključio je Braut.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!