U projekt "Biraj biciklu" uloženo 13,6 milijuna kuna

28.12.2022.

15:47

Autor: Hina/HRT/R.S.

Izgrađene nove biciklističke prometnice u Splitu i Trogiru

Izgrađene nove biciklističke prometnice u Splitu i Trogiru

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

U sklopu projekta "Biraj biciklu" vrijednog 13,6 milijuna kuna i većinom financiranog iz EU fondova, izgrađene su nove biciklističke prometnice u Splitu i Trogiru te je postavljen 41 novi terminal s 242 klasična i električna bicikla u 8 gradova i općina, rečeno je na završnoj konferenciji.


Terminali su, kako je rečeno, postavljeni u Podstrani, Klisu, Dicmu, Dugopolju, Kaštelima, Trogiru, Solinu i Splitu, a u sklopu projekta izrađena je i studija potencijala razvoja biciklističkih prometnica za uspostavu integriranog sustava biciklističkih prometnica na području Urbane aglomeracije Split.


Splitski gradonačelnik Ivica Puljak rekao je na konferenciji za novinare kako samo zajedničkim radom mogu biti implementirani tako lijepi i uspješni projekti. Podsjetio je kako je Split, ali i ostali gradovi, opterećen velikim brojem automobila koji su zauzeli pločnike, pješačke staze i biciklističke koridore.


Za sada je Split nabavio bicikle, napravljene su dvije biciklističke staze po jedna u Splitu i Trogiru, a u budućnosti će se raditi na tome da se izgradi dovoljan broj parkirališta da vozila tamo mogu parkirati, najavio je Puljak i dodao kako bi Split u budućnosti trebao dobiti novu biciklističku stazu od Duilova do Stobreča.


Pročelnica Službe za razvoj grada Vedrana Franić je poručila kako Grad želi da Splićani što više koriste sustav javnih bicikala, da smanje uporabu automobila te da vožnjom bicikla utječu na svoje zdravlje kao i na smanjenje onečišćenja zraka.


- Osim sustava javnih bicikla grad je izradio i analitičku podlogu koja im daje smjernice za daljnji razvoj cijelog sustava, cijele biciklističke infrastrukture, sagledavanjem prostorno-planske dokumentacije kako bi našli najbolje opcije za spajanje svih jedinica lokalne samouprave te da bi taj sustav na kraju bio cjelovit, kazala je Franić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!