U Puli otvoren park posvećen Ani Frank

17.03.2023.

19:53

Autor: Kornelija Benazić, Klara Dujmović/Dnevnik/HRT/A.S.

Park posvećen Ani Frank

Park posvećen Ani Frank

Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

Premijer Plenković je u posjetu Istri. Sastao se s gradonačelnikom Pule Filipom Zoričićem i istarskim županom Borisom Miletićem. U ovim trenucima sudjeluje na dodjeli nagrada najuspješnijim proizvođačima kobasica na festivalu u Svetom Petru u Šumi. No, svoj posjet Puli počeo je u novom parku posvećenom Ani Frank.

Kesten u pulskom parku, mladica je stabla u koje je, skrivena u amsterdamskom stanu, s čežnjom gledala Ana Frank. U svom je Dnevniku zapisala.

- Toliko čeznem za plakanjem, a znam da ću se raspuknuti. Znam da bi mi plakanje pomoglo, ali ne mogu, rekla je Ana Brščić, učenica 2. razreda Gimnazije Pula.

Osviješteni pulski gimnazijalci mladicu su iz Amsterdama donijeli prije pet godina. Danas pred presađenom mladicom u pulskome parku stoji Danijel Mislej. Njegova je teta u logoru Bergenbelsen, kaže nam, tješila neutješnu Anu Frank.

- Svakoga dana su se sretale pokraj žice i jednoga dana tamo u ožujku Ane Frank više nije bilo. Tako da to se zna što znači, kazao je Danijel Mislej, nećak Anice Kovačić.

No, grad Pula to značenje želi urezati u svijest onih na kojima svijet ostaje.

- Najsretniji sam što ovaj program obogaćuju oni kojima moramo ostaviti bolji svijet, za koje se isplati žrtvovati, djeca i mladi, učenici i studenti. Da se ne ponove nove Ane Frank, holokaust, Jasenovac, Vukovar, Škabrnja i Srebrenica, izjavio je Filip Zoričić, pulski gradonačelnik.

Hrvatska je 1. ožujka preuzela predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust.

- Ono što je posebno važno da u obrazovnom sustavu, da informacije i znanje o holokaustu ne stane na Dnevniku Ane Frank, to je bit. I upravo zbog toga aktivnost koju želimo potaknuti kroz hrvatsko predsjedanje IHRO-om jest da govorimo o cjeloživotnom učenju o antisemitizmu i holokaustu, kazao je Plenković. 

Nakon svečanog otvaranja parka premijer se sastao s pulskim gradonačelnikom i istarskim županom. Razgovarali su o važnim projektima poput i uređenja lukobrana i rive u Puli, te napuštanja fosilnih goriva i ulaganje u zelenu energiju u Istarskoj županiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!