U pulsku luku stigla nova vatrogasna brodica

30.06.2023.

14:51

Autor: HRT/V.G./Hina

Vatrogasna brodica

Vatrogasna brodica

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Primopredaja vatrogasne brodice "FLAMMIFER FF B 850" opremljene za potrebe vatrogastva na moru održana je u petak u Puli, plovilo je izgrađeno sredstvima iz EU projekta FIRESPILL u kojem Istarska županija sudjeluje kao projektni partner. 

Vatrogasna brodica duljine od oko osam i pol metara, namijenjena je za djelovanja na moru i obali, opremljena je uređajima za gašenje požara morem ili pjenom, a snažni pogon omogućuju joj brzo djelovanje na većim udaljenostima.

Ukupna vrijednost izgradnje iznosi oko 270 tisuća eura.

Projektirala ju je i izgradila tvrtka FLAMMIFER d.o.o. iz Ozlja čiji je direktor Goran Žugec rekao kako je brodica namijenjena za gašenje požara i intervencija u situacijama kada su ugroženi ljudi, priroda ili imovina.

- Naša tvrtka ove godine obilježava 30 godina poslovanja i rada te se bavi proizvodnjom vatrogasnih vozila, aluminijskih brodica i druge opreme čija je namjera sprječavanje, ublažavanje posljedica i sanacija prirodnih katastrofa, dodao je Žugec.

Ističe kako je isporuka vatrogasne brodice "FLAMMIFER FF B 850" nastavak uspješne suradnje s Vatrogasnom zajednicom Istarske županije.

Istarski župan Boris Miletić rekao je kako je potreba za takvim plovilom definirana u samoj fazi razrade projektne ideje, kada je Istarska županija, u suradnji sa županijskom Vatrogasnom zajednicom i predstavnicima drugih hitnih službi Istarske županije, sagledavala potrebe hitnih službi za opremom i dodatnim stručnim usavršavanjem. Na temelju toga su i osmišljene projektne aktivnosti.

- Vatrogasna služba dobila je ovime jedno vrijedno plovilo koje će dati svoj doprinos u rješavanju pojedinih situacija gašenja i spašavanja prvenstveno u lučkim akvatorijima jer je brodica ograničena po pitanju intervencija na otvorenom moru, poručio je zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije.

Osim primopredaje svečano je potpisan i Sporazum između Istarske županije i županijske Vatrogasne zajednice, koja će nadalje putem operativnih snaga Javne vatrogasne postrojbe Pula vatrogasnu brodicu koristiti i redovito održavati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!