U Puli vijenci i svijeće za žrtve Vukovara i Škabrnje

18.11.2022.

14:32

Autor: Hina/E.P.C.

Pula za žrtve stradanja Vukovara i Škabrnje

Pula za žrtve stradanja Vukovara i Škabrnje

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Izaslanstvo grada Pule, Istarske županije s predstavnicima HVIDRE, braniteljskih udruga, policije, vojske, HRM-a i udruga antifašističkih boraca položilo je   vijence za žrtve Vukovara i Škabrnje. Vijenci su položeni kod Središnjeg križa na Gradskom groblju i na Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa.

Osvrnuvši se na 31. obljetnicu stradanja Vukovara i Škabrnje te ostalih hrvatskih mjesta, Zdenko Požgain, u ime Zajednice HVIDRA-e Istarske županije istaknuo je kako je prošlo mnogo godina, ali da rane ne blijede.


- Sjećanja trebaju ostati. Puno puta sam ponovio i sada ću reći da oprostiti možemo, ali zaboraviti ne možemo. Danas odajemo dužnu počast za sve ranjenike koji su mučki ubijeni na Ovčari, odajemo počast i za 43 stradalih Škabrnjana, ali i drugih širom Hrvatske, istaknuo je Požgain.


U ime suorganizatora obilježavanja Dana sjećanja, Udruge HVIDRA, Ivica Lerotić je naglasio kako je obveza svih nas prisjetiti se tih događaja i činjenice da su okupatori počinili najveći ratni zločin u povijesti nakon Drugog svjetskog rata kada su ubili 260 ranjenika na Ovčari, civila i isto tako u Škabrnji.


- Pobili su nevine ljude samo zato što su bili Hrvati, istaknuo je Lerotić. 


Podsjetio je kako je obrana Vukovara slomljena 18. studenog 1991. nakon tromjesečne opsade i neprekidnog granatiranja.


- Iako se mještani u Vukovaru i Škabrnji ne mire s činjenicom da većina zločinaca vjerojatno nikada neće odgovarati pred licem pravde, njihova žrtva ne smije se zaboraviti niti ponoviti, zaključio je Lerotić.


Večeras će se u Vukovarskoj ulici u Puli tradicionalnim mimohodom sjećanja u organizaciji HVIDRA-e Istarske županije obilježiti Dan sjećanja na žrtve Grada heroja. U crkvi svetog Antuna bit  će služena sveta misa za sve stradale, ubijene i poginule hrvatske branitelje i nevine žrtve Vukovara i Škabrnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!