19:18 / 20.01.2020.

Autor: Ruža Ištuk/V.K./HRT

U punom jeku radovi na novom odjelu dječje onkologije i hematologije KBC-a Zagreb

-

-

Foto: - / -

Izgradnja novog odjela dječje onkologije i hematologije u KBC-u Zagreb - napreduje punom parom. Pomoći će i donacija Hrvatske pošte vrijedna 950 tisuća kuna.
Izgradnja novog odjela dječje onkologije i hematologije u KBC-u Zagreb - napreduje punom parom. Radovi bi trebali završiti na jesen. Pomoći će i  donacija Hrvatske pošte vrijedna 950 tisuća kuna.

Zaklada dječja onkologija Rebro - pokrenula je akciju kako bi najmlađi pacijenti napokon dobili odgovarajuće prostore za liječenje.

Boreći se s bolešću svoje djece, ove majke, kažu, žive dan po dan.

Prostor u kojemu jeca borave je premalen. U sobama ih bude i po troje. Nedostaje i sanitarnih čvorova i ono najteže - roditelji ne mogu biti s njima. Rastanci su, kažu, prestresni.

- Tu sam s curicom Emenuelom od 2 i pol godine, tu smo već 8 mjeseci. Dozvole mi da ostanem s njom dok zaspe, ali dočekati ujutro je noćna mora, govori Antonija Zelić Matić.

- Kada je majka tu ili otac oni su tu drugačiji, sigurniji su , osjećaju da ih štitimo, naglašava Gordana Kovačec.

Sve će se to promijeniti. Na krovu KBC-a Zagreb više od godinu dana gradi se novi odjel na dva kata.

- Čim uđete s desne strane, bit će dnevni boravak za djecu i za roditelje. S lijeve strane, počet će bolesničke sobe koje će ići cijelom ovom površinom skoro do kraja. Ukupno će biti kapacitet za 28 djece od čega će šestero biti u sterilnim jedinicama, pokazuje prof.dr.sc. Ernest Bilić, pročelnik Zavoda za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju KBC-a Zagreb.

Cilj je sve bliži, a roditelji koji su gradnju pokrenuli, a čiji se sin izliječio od leukemije - kažu - sreća je neopisiva.

Ovaj projekt je neprocjenjiv, nema tog novca koji se može mjeriti s jednim dječjim spašenim životom. Presretna sam, drago mi je da više niti jedan roditelj neće morati to prolaziti, osjećati tu krivnju i strah kad ostavlja svoje dijete, ističe Anamarija Zorović, upraviteljica Zaklade dječja onkologija Rebro.

Donacije stižu, projekt je vrijedan 32 milijuna kuna, a prikupljeno je malo više od polovine tog iznosa.

- Očekujemo da bi projekt mogao biti završen do jeseni ove godine, a s poboljšanjem uvjeta liječenja pacijenata imate i bolji zdravstveni ishod, naglašava Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

U Hrvatskoj je godišnje 130 novooboljele djece od malignih bolesti - 30 ih, nažalost, umre.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!