10:56 / 26.06.2019.

Autor: D.M./S.M./HRT

U Rabu se i dalje provjeravaju kanalizacijski šahtovi

Ilustracija: Igor Soban/PIXSELL

Ilustracija: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pripadnici DVD-a Rab uklanjaju nakupljeni plin, a specijalizirana tvrtka stalno provjerava koncentraciju propan-butana i ugljičnog monoksida.

Grad Rab je i dalje djelomično blokiran zbog curenja plina ispod stare gradske jezgre. Na mjestu događaja su policija, djelatnici komunalnog poduzeća i nadležni inspektori. Pripadnici DVD-a Rab uklanjaju nakupljene količine, a specijalizirana tvrtka stalno provjerava koncentraciju propan-butana i ugljičnog monoksida.

- Rab: Evakuacija zbog curenja plina 

Denis Deželjin, načelnik Stožera civilne zaštite Raba, rekao je za središnji Dnevnik HRT-a da je prilikom pretakanja plina iz cisterne u spremnik došlo do istjecanja plina na dijelu koji spaja mjesto pražnjenja i sam spremnik.

- Cijelo vrijeme se provjeravaju i provjetravaju kanalizacijski šahtovi. Mjeri se koncentracija plina u oknima i u vodovima komunalne infrastrukture. U odnosu na stanje koje je bilo jučer, a posebno prekjučer situacija je danas znatno bolja. U nekim oknima više ne bilježimo prisutnost plinova. Ne može se reći kolika je koncentracija plina jer instrumenti ne mjere to već se evidentira njegova prisutnost te razina opasnosti, istaknuo je.

Na pitanje kada se može očekivati smirivanje situacije Deželjin je rekao da se situacija smiruje, ali da se spomenuto područje neće otvoriti za komunikaciju sve dok ne budu apsolutno sigurni da je sve u redu.


Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić izvijestio je da je Krizni stožer donio odluku da se u korištenje pusti još jedan dio uže jezgre. Nadaju se da će se život normalizirati uskoro. Do kvara u plinskoj mreži hotela nije došlo u spremniku nego na mjestu između mjesta punjenja i spremnika. Kvar se otklanja. Pravovremenom reakcijom vatrogasaca i policije nitko nije doveden u opasnost, kazao je gradonačelnik.

Gradonačelnik dodaje da je nešto više od 50-ak gostiju preseljeno iz hotela u drugi hotel.

- Nije bilo nikakvih ugroza vezano za sigurnost, a uvjeren sam da će do kraja to tako i biti, dodaje i napominje da ne može precizno reći kada će se gosti vratiti u svoj hotel.

- Nećemo reći točno vrijeme, odnosno je li to sada za sat vremena, pet sati ili možda dva dana. Nama to nije prioritet. Bitno nam je da problem riješimo na najbolji i najsigurniji mogući način i za turiste i za sugrađane. Kada budemo sasvim sigurni u to, onda ćemo tako i postupiti.

Zapovjednik DVD-a Rab Milivoj Ličina rekao je jutros da ima perioda kad je koncentracija plina u redu, što se tiče eksplozivnih situacija.

- Zatim se ponovno pojave pojedini džepovi plina s eksplozivnim koncentracijama. Kako utvrđujemo nove pojave plinskih džepova, tako poduzimamo mjere u zaštiti građana i njihove imovine, dodaje.

Prema dosad dostupnim informacijama, propuštanje plina propan-butana primijećeno je u ponedjeljak navečer u Plovanovoj ulici u Rabu, a uzrok je oštećenje plinske instalacije jednog hotela. Oko 80 osoba iz tog dijela staroga grada je evakuirano, a prostor je ograđen.

Plin nakupljen u podzemlju i komunalnoj infrastrukturi uklanja se prirodnim putem, prozračivanjem ili prisilno. Propan-butan je opasan plin s niskom granicom eksplozivnosti pa je nužno pročistiti prostor prije otvaranja za građane i povratka stanara. Još nije poznato koliko dugo će trajati sanacija.

Grgurić za "Temu dana": Situacija je pod kontrolom i nema mjesta panici

Gradonačelnik Grgurić izjavio je za HRT-ovu "Temu dana" da je netom pred emisiju izmjereno postojanje plina na jednom oknu.

- Situacija je pod kontrolom i nema mjesta panici. Nema opasnosti za stanovnike i imovinu. Što se tiče povijesne jezgre grada Raba, ona je u svojih 98% sigurna, dodao je. 

Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, govoreći o opasnosti u vezi s cijelom situacijom rekao je među ostalim da je uglavnom bolje da se sve to događa u vanjskom prostoru nego u unutarnjem. Potom je govorio i o održavanju opreme u Hrvatskoj, stručnosti ljudi koji o tome brinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!