07:12 / 02.03.2020.

Autor: Ruža Ištuk/Ivana Perić/Blanka Uzelac/IMS/Regionalni dnevnik/DnevnikB.A./HRT/H

U RH osam zaraženih, apel građanima da se pridržavaju svih preventivnih mjera

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iz Stožera civilne zaštite mole građane da se pridržavaju svih preventivnih mjera, a poslodavcima je upućen apel da se pridržavaju novih uputa.
Potvrđen je osmi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Riječ je o osobi koja je bila u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom iz Rijeke, objavio je Stožer za civilnu zaštitu koji je zbog loše epidemilološke situacije u Italiji najavio moguće nove mjere - samoizolaciju za sve koji se vraćaju iz Italije i drugih područja zaraze. 

U Italiji je od nedjelje novih pet smrtnih slučajeva - bilo ih 29, a danas su ukupno 34 umrla te 566 novoobojelih u 24 sata. U ponedjeljak je bilo 1694 oboljelih u odnosu na jučerašnjih 1128.

Apel građanima i poslodavcima

Iz Stožera su uputili apel građanima i poslodavcima da se pridržavaju mjera prevencije, pranja ruku i samoizolacije jer na taj na čin čuvaju svoje zdravlje, svojih obitelji i suradnika te ostalih građana. Hrvatski crveni križ je predstavio letak koji govori kako pravilno, redovito i često prati ruke, a napravljen je u suradnji s HZJZ-om i po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije.

- EU podignuo razinu rizika od koronavirusa na povišenu
- Koronavirus u Hrvatskoj i svijetu - nove informacije
- Vozače kamiona koronavirus poslao u samoizolaciju
- Drastičan pad oboljelih od koronavirusa u pokrajini Hubei
- Drugi preminuli od koronavirusa u SAD-u
- Protiv koronavirusa - izbjegavanjem rukovanja, pa i ljubljenja

- Apeliram da sve građane da se pridržavaju uputa i na taj način čuvaju svoje i zdravlje građana RH. Okolnosti u Italiji se mijenjaju iz sata u sat. Od poslodavaca zahtijevamo da se strogo pridržavaju mjera, a ovisno o situaciji propisat će se i samoizolacija za sve osobe koje se vraćaju iz prostora zaraze, poručila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ponovio je kako situacija u Italiji nije dobra. Ako se bolest nastavi širiti ovakvom progresijom, eksponencijalno - bit ćemo prisiljeni uvesti strože mjere, poručio je.I ministar unutarnjih poslova Davor Božinović uputio je apel poslodavcima vezano uz mjere sprječavanja širenja koronavirusa. Poručio je kako računaju na svijest i savjest i poslodavca i građana. Komentirajući situaciju s Turskom i migrantima ponovio je kako će se uskoro sastati ministri EU-a te razmotriti pomoć zemljama pogođenima  ilegalnim migracijama.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić izvijestila je kako je dosad testirano 206 uzoraka, još je desetak je u testiranju, a pet do šest uzoraka se očekuje za testiranje, kazala je. Svi hospitalizirnai bolesnici su dobro, a dvoje prvooboljelih z Rijeke još uvijek ima temperaturu. Na analizu je poslan i uzorak iz bolnice u Dubrovniku. Japanski pacijent je hopatiliziran i stavljen u izolaciju, dok ne dobijemo nalaze koji su u međuvremnu poslani u Zagreb, kazao je ravnatelj, OB Dubrovnik Mario Bekić. A troje pacijenata u zagrebačkoj bolnici dobro je i ponovno će ih testirati na koronavirus. Mjere koje svi moramo primjenjivati jesu one higijenske, prije svega pranje ruku. Pranje ruku je, kažu epidemiolozi, spasilo više života od antibiotika.

Novi slučaj zaraze u Rijeci, radi se o članu šire obitelji

Iz klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu još jutros je potvrđena jedna novooboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Hrvatskoj potvrđeno osmero oboljelih, a riječ je o bliskom kontaktu osobe iz Rijeke. Svi zaraženi u Rijeci, njih petero, imaju blage simptome bolesti, a među njima nema maloljetnih osoba. Troje ih je u bolnici, a dvoje u kućnoj izolaciji. Uz prvozaraženog, pedesetogodišnjeg muškarca koji se vratio iz Parme gdje je radio u tvornici u kojoj je kod dvadesetero radnika potvrđena zaraza koronavirusom, zaraženi su njegova supruga i kćer te članovi šire obitelji, sestrična i ženin brat.

- Dobra je vijest da su to sve članovi šire obitelji na području Primorsko-goranske županije, rekla je Đulija Malatestinić, pročelnica Odjela za zdravstvo PGŽ-a, na današnjoj konferenciji za medije. Svi su odrasli. Prvooboljeli, supruga i šogor su negdje srednje životne dobi, između 50 i 60 godina. Druge dvije osobe, kćerke, dakle, kontakt prvooboljelog i trećeoboljelog, su između 20 i 30 godina, rekla je Malatestinić. Dodala je kako je u Primorsko - goranskoj županiji pod nadzorom 150 osoba.Nema otkazivanja javnih događanja

Za sada, kako smo doznali na konferenciji za novinare u Primorsko-goranskoj županiji, neće biti otkazivanja javnih događanja. Župan Zlatko Komadina rekao je da nema generalne zabrane posjeta u bolnicama, ali da ravnatelji pojedinih bolnica mogu zasebno procijeniti situaciju i odlučiti. Mi smo prvi na udaru iz Italije, prvi smo na putu talijanskih državljana i naših ljudi koji rade u Italiji, dodao je.

- Zahvaljujem se građanima Primorsko-goranske županije na odgovornom postupanju vezano za epidemiološku situaciju, vezano za koronavirus u županiji. Nema mjesta panici, ali mjesta oprezu svakako ima, rekao je Komadina. Vjerujemo da će se s toplijim danima situacija smirivati, imamo stručne ljude, situacija je pod nadzorom i više od toga, naglasio je.

Pročelnica za socijalnu politiku Dragica Marač izvijestila je da se od utorka preventivno nadziru i ograničavaju i posjete u domovima u sustavu socijalne skrbi, budući da su osobe starije životne dobi posebno rizična skupina. Dodajmo tomu i informaciju iz nadbiskupije. Preventivno, u crkvama i kapelicama do daljnjega neće biti blagoslovljene vode, a vjernici se na misama neće rukovati u znak mira.

Naša novinarka Ivana Perić javlja kako su u Primorsko-goranskoj županiji spremne karantene s ukupno 30 ležajeva. Na više su lokacija, no one nisu poznate široj javnosti. Kapacitet intenzivnog odjela KBC-a Rijeka je 6 osoba u karanteni i 20 u izolaciji. Od petero zaraženih u Rijeci, troje je hospitalizirano a dvoje je u kućnoj izolaciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!