13:44 / 16.10.2018.

Autor: Z.A./M.M./HRT

U RH se godišnje baca više od 400.000 tona hrane

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska agencija za hranu izašla je s podatkom da godišnje bacamo oko 380.000 tona hrane.
Svjetski dan hrane obilježila je Hrvatska agencija za hranu (HAH) prigodnim skupom na Građevinskom fakultetu. Tema skupa bila je: Sustav doniranja u RH - trenutno stanje, izazovi i perspektiva, a odvija se pod simboličnim geslom "Spasimo hranu".

U Hrvatskoj se i dalje godišnje baca više od 400.000 tona hrane iako je još prije tri godine ukinuto plaćanje PDV-a na doniranu hranu.

Zoran Grozdanov, koordinator akcije "Mreža hrane" izjavio je za web HRT-a da prije 2015. godine uopće nije bilo podataka koliko se donira hrane u Hrvatskoj. Ne može se stoga usporediti koliko se povećava doniranje. Međutim, ono što se zna je to da se doniranje hrane 2017. godine povećalo za 15% u odnosu na 2016. godinu. Ustvari, sa 2016. godinom počelo je doniranje hrane bez PDV-a.

Potrebe su ogromne. Socijalne samoposluge svakog dana imaju nove korisnike, a već postojećim korisnicima samoposluge mogu dati dvotjedne ili mjesečne pakete koje mogu trajati nekoliko dana. Tako da nema niti egzaktnih podataka kolike su potrebe,
kazao je Grozdanov.

Istaknuo je i da je Ministarstvo poljoprivrede raspisalo natječaj te uskoro počinje provoditi IT sustav koji će povezati korisnike (socijalne samoposluge) i donatore. Najveći je problem kad donator ima što za donirati i ne zna koga bi zvao. Socijalnim samoposlugama problem je kada trebaju donaciju, a ne žele ili ne zovu ili je pak odbiju jer ne znaju kako dobiti donaciju. Naglasio je da za manje od mjesec dana kreće u funkciju IT sustav.

Ovo što radi Ministarstvo poljoprivrede je s ciljem da se poveća količina donirane hrane. Važno je napomenuti da ni Ministarsvo ni civilni sektor ne može sve učiniti. Važno je da se poslovni subjekti uključe i imaju svijest o tome da se puno hrane baca. Proizvođači i trgovački lanci moraju pronaći način kako da doniraju hranu, a ne da je bacaju. U odnosu na zapadne države, u Hrvatskoj je ta svijest još uvijek na vrlo niskoj razini. Hrvatska agencija za hranu navodi da se godišnje baci oko 380.000 tona hrane. Tu su uključena i domaćinstva s preko 50%, pa proizvođači i trgovački lanci.

Ministarstvo poljoprivrede naručilo je studiju koja treba pokazati kako da se napravi banka hrane. Osnivač banke hrane treba biti civilni sektor, a studija će odgovoriti na pitanje - tko će biti nositelj banke.

Socijalne samoposluge u velikim gradovima su u središtu zbivanja. Tako i kad ostanu bez hrane brzo se nadopunjuju jer je oko njih veliki broj proizvođača i donatora hrane. Problem je npr. u Gospiću, Glini, Vukovaru koji nemaju u krugu par kilometara ni proizvođača niti distributera hrane. Kako iz Zagreba ili Osijeka ili Rijeke ili Splita dovesti hranu do udaljenijih krajeva? Tu će također stručna studija pokazati kako to napraviti, rekao je Grozdanovski.

Lani je bilo donirano hrane u vrijednosti 11 milijuna kuna, naglasio je i dodao da za ovu godinu još ne postoji podatak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!