21:08 / 26.02.2020.

Autor: Irena Košar/T.V./HRT

U RH svako četvrto dijete žrtva vršnjačkog nasilja

-

-

Foto: - / -

Posljednje srijede u veljači, u svijetu se obilježava Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja čiji je simbol ružičasta majica - u spomen na kanadskog dječaka koji je zbog nošenja majice te boje bio izložen maltretiranju vršnjaka.
Posljednje srijede u veljači, u svijetu se obilježava Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja čiji je simbol ružičasta majica - u spomen na kanadskog dječaka koji je zbog nošenja majice te boje bio izložen maltretiranju vršnjaka. U Hrvatskoj je svako četvrto dijete žrtva nekog oblika vršnjačkog nasilja.

Katji i Sari bilo je samo 10 godina kada su se  prvi put susrele s verbalnim nasiljem.

- Mislila sam da to nije ništa posebno, pa sam to držala za sebe, priča Katja, učenica 7. razreda, OŠ Pantovčak, Zagreb.

- Tada  sam bila počela sam vjerovati da sam glupa, da sam ružna, postala sam nesigurna u sebe, nisam imala sampouzdanja, objašnjava Sara, učenica 7. razreda, OŠ Pantovčak, Zagreb.

Danas su ta neugodna iskustva iza njih i mogu o njima govoriti. No ne mogu svi, ističe školska pedagoginja, dodajući da se dobna granica vršnjačkog nasilja ubrzano spušta.

- Kao i sve opće u društvu sve ranije, ja bih rekla čak od 1. razreda, smatra Marina Žitković, pedagoginja, OŠ Pantovčak, Zagreb.

A djeca koja su žrtve vršnjakog nasilja u većini slučajeva dugo to drže u sebi. Osim verbalnog i fizičkog, sve češće je i nasilje na društvenim mrežama.

- Moramo priznati šuti se, dosta slučajeva ne dobije svoju prijavu, ističe Dalibor Vlaho, voditelj Centra za edukaciju i prevenciju nasilja.

Iako se smanjio broj prijava za vršnjačko nasilje, ono je i dalje tu.

- Možda nam brojke neće pokazati da je porastao bulling u postocima, ali ja koja dugo radim zaista smatram da je porasla okrutnost, kaže prof. dr. sc. Gordana Buljan-Flander, Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba.

A posljedice vršnjačkog nasilja mogu biti zastrašujuće. Zato je vrlo važno prevenirati i educirati.

- U rozoj majici sam da pokažem da sam protiv vršnjačkog nasilja i da se cijeli svijet treba brinuti da se to sve manje treba događati, poručio je Maro, učenik 7. razreda, OŠ Brajda, Rijeka.

Podršku u borbi protiv vršnjačkog nasilja pružile su i javne osobe. Jer šutnja u ovom slučaju nije zlato.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!