U Splitu, Sisku i Rijeci održani Hod za život i Hod za slobodu izbora

17.06.2023.

Zadnja izmjena 20:18

Autor: HRT/Hina

U Rijeci Hod za život i Hod za slobodu za slobodu izbora

U Rijeci Hod za život i Hod za slobodu za slobodu izbora

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

I danas je u više gradova održan Hod za život. U Rijeci, Sisku, Splitu sudionici su još jednom zatražili da se izmjenom zakona o pobačaju zaštiti život od začeća do prirodne smrti. No, istodobno u sva tri grada organizirani su i prosvjedni skupovi, čiji su ciljevi sasvim suprotni! 


Sudionici Hoda za život, koji je održan u subotu u Rijeci, zatražili su da se izmjenom zakona o pobačaju zaštiti život od začeća do prirodne smrti, a istodobno je održan i Hod za slobodu, odakle je poslana poruka o potrebi rodne jednakosti, slobode izbora i osnaživanja žena.

Dvjestotinjak sudionika Hoda za život okupilo se ispred riječke Gradske uprave i u mirnoj povorci prošlo Korzom i Ulicom Ante Starčevića do Jelačićeva trga. Nosili su veliki transparent s motom ovogodišnjeg hoda "Ne zaustavljaj otkucaje mog srca! Samo daj mi ljubav" ali i druge poput "Svako ljudsko biće ima pravo na život", " Život počinje začećem".

Na Jelačićevu trgu okupljenima se obratila Katarina Štambuk. Istaknula je potrebu donošenja zakon o začeću koji štiti pravo na život, koji poštuje i jača žene, jer, kako je navela, nema slobode kad te netko tjera na pobačaj.

- Žalosno je da dvije trećine žena obavi pobačaj zbog ekonomske situacije ili ih netko na to primorava. Pobačaj nije ljudsko pravo. Ženama pomažemo tako da im dopustimo da rode dijete, a ne da ga ubiju, istaknula je. Naglasila je da je ženama potrebno razumijevanje te pozvala trudnice koje o tome razmišljaju da ne pobace.

Hod za život ujedinjuje hrvatski narod, a ne polarizira ga. Ujedinjuje ga u istini, potrebi prepoznavanja zaštite nerođenog djeteta. Nerođena djeca su najtiši i najslabiji pojedinci našeg društva, a ono je jako koliko su zastupljeni i jaki njegovi najslabiji članovi, izjavio je koordinator Hoda za život za Rijeku Ante Bekavac prije počeka skupa.

Hod za slobodu: Za slobodnu odluku o pobačaju


Bekavac je pozvao sudionike Hoda za slobodu, koji se istodobno u znak prosvjeda protiv motiva Hoda za život održavao na drugom kraju Korza, da im se pridruže jer ih ta pitanja ne bi trebala dijeliti.


Oko dvjesto sudionika Hoda za slobodu, uz slogan "Nećemo pokleknuti! i u organizaciji neformalne inicijative Građanke i građani Rijeke, hodalo je Korzom do Jadranskog trga želeći naglasiti važnost zaštite sloboda, prava na autonomiju i osnaživanje žena.


Jelena Androić kazala je da sloboda znači rodnu jednakost, autonomiju i slobodu izbora, koje treba ostvariti i sačuvati. Greta Grakalić Rački podsjetila je na borbu Mirele Čavajde koja u Hrvatskoj nije mogla ostvariti pravo na pobačaj, iako je na to imala pravo zbog medicinskih razloga. Oni koji ugrožavaju slobodu krenuli su se okupljati na trgovima i moliti za još snažniju represiju i normiranost, nazivajući to molitvom, ocijenila je.


Zoran Grozdanov je rekao da su sudionici Hoda za život i molitelji na trgovima zauzeli prostor vjere te da je pretvaraju u oružje za rat protiv onih koji se ne ponašaju, misle ili vjeruju kao oni.


- Svijet kakav želimo i zagovaramo je svijet slobode, gdje će ljudi u svojoj slobodi odlučiti hoće li pobaciti ili ne, hoće li preuzeti neku društvenu rodnu ulogu ili ne, rekao je.

U Sisku je mirna kolona prošetala uz obalu Kupe - poruke su bile na transparentima i u mislima sudionika.

- Svako dijete je važno. Niti jedno dijete nije otpad ili ljudsko smeće. Ono što se dešava danas u svijetu nije dobro i zato smo tu da upućujemo na takve stvari, da podižemo svoj glas u javnosti i da ovim hodom, ako se pitate zašto hodamo, upravo zato da bi skrenuli pozornost na dijete, istaknuo je Boris Pripić, koordinator Hoda za život u Sisku. 

U Splitu je organiziran sličan prosvjed, kao i u Sisku, i to pod nazivom "Slavlje slobode", čiji organizatori poručuju da samo žele mir, solidarnost, toleranciju, ali i pravo na izbor!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!