U Rijeci od siječnja niže cijene vodnih usluga

20.12.2022.

16:32

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na kolegiju gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića u utorak je KD Vodovodu i kanalizaciji (VIK) dana suglasnost da se cijene vodnih usluga, koje su povećane u studenome i prosincu, od početka iduće godine vrate i u prosjeku, ovisno o kategoriji korisnika, smanje za 20%.

Cijene vode i odvodnje za studeni i prosinac bile su privremeno povećane kako ne bi došla u pitanje realizacija velikih europskih projekata na riječkom području te kako bi se nadoknadili povećani troškovi poslovanja VIK-a zbog rasta cijene energenata i troškova održavanja.

Cijene će od siječnja biti izražene u euru, u skladu sa zakonskom obvezom, a odlučeno je i da će socijalno ugroženi građani za vodne usluge plaćati 60 posto cijene te da će preostali dio podmirivati VIK.

Gradonačelnik je dao suglasnost i na cjenik Autotroleja za usluge javnoga gradskog prijevoza te Rijekaplusu na cjenik parkiranja jer će se njihovi cjenici korigirati i prilagoditi uvođenju eura.

Cijene na gradskim i prigradskim linijama u većem dijelu ostaju kao i dosad, ali će biti preračunate u eure, a smanjuje se samo cijena pojedinačnih karata kod vozača te se, u skladu sa zakonskim odredbama, zaokružuju na nižu cijenu kako bi se karte u vozilu lakše prodavale.

Cjenici parkiranja se zbog uvođenja eura formiraju u dvije faze. Prva faza je pripremno razdoblje od 22. do 31. prosinca, a u drugoj se predviđa stupanje na snagu cjenika od 1. siječnja 2023.

U prvoj fazi, s obzirom na mogućnosti povrata novca na parkirnim automatima i blagajnama, predložena je minimalna korekcija cijena na više, a nakon toga, od 1. siječnja, cijene će biti vraćene na niže iznose. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!