U Rijeci održan "Hod za život, obitelj i Hrvatsku"

25.06.2022.

13:38

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

 U Rijeci održan Hod za život pod nazivom "Život je zakon"

U Rijeci održan Hod za život pod nazivom "Život je zakon"

Foto: Nel Pavletic / Pixsell

Riječkim Korzom danas je prošlo dvjestotinjak sudionika "Hoda za život, obitelj i Hrvatsku", manifestacija je održana pod geslom "Život je zakon!", a organizatori su u obraćanju okupljenima pozdravili odluku Vrhovnog suda SAD-a o ukidanju prava na pobačaj na razini cijele države.

Sudionici skupa okupili su se pod tornjem gradske ure te u koloni s velikim transparentom s natpisom "Hod za život - Život je zakon! - Tražimo zakonsku i svaku drugu zaštitu svakog čovjeka od začeća do prirodne smrti" prošli Korzom do Trga 128. brigade HV-a.

Pjevali su domoljubne pjesme te nosili hrvatske državne zastave, kao i transparente s natpisima poput "Za život", "Svako ljudsko biće ima pravo na život" ili "Život počinje začećem", a na Trgu 128. brigade HV-a zabavili se uz glazbu uživo.

Koordinator organizacijskog tima Hoda za život Rijeka Ante Bekavac istaknuo je da slave i štite najvrednije što postoji, a to je život.

- Život je temeljno ljudsko pravo i iznad svih je drugih prava te iznad svih zakona, rekao je i s odobravanjem spomenuo odluku Vrhovnog suda SAD o ukidanju prava na pobačaj na razini cijele države. Nakon ovog ništa neće biti isto. Hrvatska se budi po pitanju pobačaja i vrijednosti obitelji, a mi smo ovdje da se za to borimo.

Uputio je i poruku zakonodavcu, odnosno Hrvatskom saboru, "da se ne boji i da se odvaži reći istinu te definira dijete u utrobi majke kao živo ljudsko biće".

- Tom definicijom jamči se zaštita u Ustavu, po članku kojem svako ljudsko biće ima pravo na život, naglasio je Bekavac.

S govornice se čulo i da je Hod za život, obitelj i Hrvatsku znak potpore rođenoj i nerođenoj djeci, očevima, majkama i obitelji. Cilj okupljanja je potaknuti zakonsku i svaku drugu zaštitu života od začeća do smrti, rečeno je.

Bekavac je u izjavi novinarima poraznim ocijenio da je zakon koji regulira pobačaj star 45 godina, jer se, kako je rekao, medicina eksponencijalno razvila u tom razdoblju, a zakon je ostao isti.

- Želimo to promijeniti i da zakonodavac uskladi zakon sa znanošću, rekao je i naglasio da upućuju potporu svim liječnicima, farmaceutima i medicinskim sestrama koji se pozivaju na priziv savjesti.

- To je hrabar i hvalevrijedan čin. Vjerujem da će ih biti mnogo više nakon ovih događanja i situacije u svijetu, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!