17:07 / 23.03.2020.

Autor: Iva Črnjar Ivančan/V.K./Rehionalni dnevnik/IMS/HRT

U Rijeci omogućeno testiranje na koronavirus

-

-

Foto: - / -

U Rijeci je omogućeno testiranje na koronavirus u zgradi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. To znači da se uzorci više neće morati slati u Zagreb.
U Rijeci je omogućeno testiranje na koronavirus u zgradi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. To znači da se uzorci više neće morati slati u Zagreb.

Rezultati će biti poznati mnogo brže nego dosad, što znači da će se brže moći pronalaziti i kontakti osoba koje bi mogle biti pozitivne na koronavirus. Zasad se to odnosi na uzorke iz Primorsko-goranske županije, no nije isključeno, ako se pojavi potreba, da će se u laboratoriju testirati i uzorci iz Istarske te Ličko-senjske županije.

Na četvrtom katu ove zgrade u mikrobiološkom laboratoriju opremljenom za testiranje na koronavirus, jučer je obrađeno prvih 20-ak uzoraka, a danas će ih biti analizirano još toliko.

- Sredinom tjedna taj će se broj znatno povećati jer ćemo automatizirati jedan dio procesa. To je izuzetno značajno za ovu fazu epidemije u kojoj se nalazimo, rekao je Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a.

U laboratorij kamerom, iz razumljivih sigurnosnih razloga, nismo mogli ući, no u Nastavnom zavodu su nam potvrdili da dežurni epidemiolozi rade u dvostrukim smjenama kako bi uzorke što prije analizirali. Važno je, kažu, što prije pronaći i one koji su sa zaraženom osobom bili u kontaktu.

- Ovo je sada četvrti laboratorij, 3 su u Zagrebu. Ovo je četvrti koji je počeo s radom i koji je kompatibilan, koji će međusobno razmjenjivati podatke. Dakle, vjerujem da ćemo takav određeni broj laboratorija otvoriti u Splitu i Osijeku, govori Mićović.

Dosad su u Primorsko-goranskoj županiji testirane 264 osobe, no očekuje se da će broj testiranih sada znatno porasti. U šatoru ispred Nastavnog zavoda od subote je otvoreno i savjetovalište za sve one koji sumnjaju na koronavirus. Dosad su u županiji na njega pozitivne bile 24 osobe.

- Još uvijek su u tijeku obrade rezultata za 20 osoba od kojih je počelo testiranje jučer u NZJZ tako da rezultate pretrage za te osobe još uvijek nemamo, naglašava Đulija Malatestinić, pročelnica Odjela za zdravstvo PGŽ-a.

Od jučer se i dalje kontrolira prolazak kroz naplatne kućice na Kikovici. Do jutros u 6 sati onuda je prošlo 1600 ljudi, od toga 36 s rješenjem o samoizolaciji. Svi su popisani, a oni s rješenjima moraju poštovati mjere samoizolacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!