U Rijeci počela druga faza cijepljenja protiv COVID-a

15:54 / 20.01.2021.

Autor: Iva Črnjar Ivančan/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

U Rijeci je počela druga faza cijepljenja protiv COVID-a. Nakon što su cjepivo prvi primili zdravstveni radnici te korisnici domova za starije.
U Rijeci je počela druga faza cijepljenja protiv COVID-a. Nakon što su cjepivo prvi primili zdravstveni radnici te korisnici domova za starije, sada je organizirano cijepljenje građana koji su u rizičnim skupinama. Ipak, masovnije cijepljenje očekuje se tek za mjesec dana.

➡️
Koronavirus - najnovije informacije

39 građana primilo je danas prvu dozu Pfizerova cjepiva - još toliko bit će cijepljeno i sutra. Riječ je o starijim osobama i kroničnim bolesnicima.

- Pacijentu kažemo da mora pričekati 10-15 minuta jer tada zapravo očekujemo da se jave neke reakcije. Odaziv je odličan i ono što nam je najvažnije je da je sve proteklo bez komplikacija, govori Manda Pripunić, dr. med., liječnica školske medicine.

- Normalno se osjećam, cijepio sam se zato da zaštitim sebe i one oko sebe i preporučio bih svima da idu, to je produženje života, naglašava Petar Sušić.

Popis osoba koje su se danas cijepile pripremili su liječnici obiteljske medicine, a tako će biti i ubuduće.

- Prema kriterijima koji su doneseni napraviti selekciju i tako je dostaviti. Upravo je to put kojim će oni kojima je to najpotrebnije i dobiti cjepivo, govori dr. sc. Vladimir  Mozetić, doc., ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije.

A to su ponajprije građani koji pripadaju rizičnim skupinama. Zanimanje je veliko, no nakon probnog cijepljenja u Domu zdravlja na Vežici i Zametu, čekaju se nove doze cjepiva različitih proizvođača. Kada stignu, moći će se cijepiti do tisuću osoba dnevno.

- To je jedna pokazna vježba za ono što slijedi u onom vremenu kada cjepiva bude više, a to se očekuje sredinom ili krajem veljače, kada će doći do većeg dotoka vakcine i procjepljivanja, ističe prof. dr. sc. Vladimir Mićović, ravnatelj NZJZ-a Primorsko-goranske županije.

Dotad, pozivaju zainteresirane da se jave obiteljskom liječniku i prijave se za cijepljenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!