U Rijeci sastanak radnih skupina Inicijative četiri grada

09.06.2023.

16:46

Autor: T.V./HRT/Hina

Susret četiri gradonačelnika u Rijeci

Susret četiri gradonačelnika u Rijeci

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Cjelodnevni sastanak radnih skupina Inicijative četiri grada, koju su pokrenuli gradonačelnici Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, održava se u petak u Rijeci, a sastale su se radne skupine za priuštivo stanovanje, zelenu tranziciju i digitalizaciju.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović rekao je u vezi priuštivog stanovanja kako žele biti uključeni u donošenje novog zakona o upravljanju državnom imovinom te se nada da će njihovi prijedlozi prihvaćeni na nacionalnoj razini.

Lokalnim jedinicama omogućiti upravljanje stanovima i poslovnim prostorima u vlasništvu države


Rijeka raspolaže s 1600 stanova u gradskom vlasništvu, Osijek ih ima oko 700, Zagreb više od 6000, a Split oko 500, no, to nije dovoljno za sveobuhvatnu politiku priuštivog stanovanja. Stoga gradonačelnici žele da se lokalnim jedinicama omogući upravljanje stanovima i poslovnim prostorima u vlasništvu države, kojih ima u sva četiri grada.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević govorio je o energetskoj obnovi javnih zgrada i postavljanju solarnih panela, jer sva četiri grada idu u novi investicijski ciklus, a bilo je riječi i o javnom prijevozu i zelenoj tranziciji.

- Neki gradovi testirali su autobuse na električnu energiju i vodik, pa razgovaramo kako ćemo obnoviti vozni park i smanjiti emisije stakleničkih plinova, kazao je. S Ministarstvom prometa ćemo o tome nastaviti razgovore, a moguće je da ćemo imati različite strategije, ovisno o konfiguraciji terena. Osijek i Split mogu ići prema autobusima na električni pogon, a Rijeka i Zagreb prema autobusima na vodik, no, vjerojatno će se u Rijeci i Zagrebu ići na kombinacije s autobusima na električni pogon, kazao je.

Usporedili su i sustave gospodarenja otpadom, a različite su strategije i faze. Osijek je najdalje otišao s odvajanjem otpada, 52 posto, no i ostali brzo napreduju.

Tomašević je rekao da su u Zagrebu zabranili prodaju stanova kako bi se povećao broj stanova u najmu, projekt Podbrežje s oko 300 stanova gotovo je spreman, a razmatra se način kreditiranja i uključivanje države.

- Sada dugoročni najam oporezujemo nekoliko puta više nego kratkoročni za turiste pa u Zagrebu imamo pet puta više stanova na tržištu za kratkoročni nego za dugoročni najam, rekao je i naglasio da to treba mijenjati.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak smatra da je rješenje u izgradnji i stavljanju na tržište velikog broja stanova za dugoročni najam.

Tri ideje bi mogle biti učinkovite, prva je da se država uključi u financiranje dijela gradnje stanova za dugoročni najam, koje bi gradili gradovi, a dio bi se osigurao od banaka.

Drugim modelom bi se aktivirali prazni stanovi za dugoročni najam, motiviralo iznajmljivače i unajmljivače, a za treći se predlaže prenamjena nekih gradskih zona za priuštivo stanovanje.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić kaže da je njegov grad u najboljoj situaciji s priuštivim stanovanjem, u gospodarenju otpadom su otišli najdalje, ali u najlošijoj su situaciji s digitalizacijom. Zasad za digitalizaciju nemaju dovoljno kapaciteta, pa izrađuju strategiju u suradnji s akademskom zajednicom.

Na novinarsko pitanje o novim prosvjedima stanovnika splitskih Brda zbog onečišćenja zraka, Puljak je rekao da to rješavaju koliko mogu, a za ostatak je mjerodavan Državni inspektorat, koji ozbiljno pristupa tom kompleksnom problemu te se nada da će biti riješen.

- Izvidi su rezultirali inspekcijskim mjerama, a nakon nalaza izradit ćemo akcijski plan, da građane dugoročno zaštitimo, dodao je.

Animoziteti oko nogometa nepotrebni


Na pitanje o nogometnim tenzijama između Rijeke i Splita, Puljak je odgovorio kako gradovi dobro surađuju, a sportske stvari treba ostaviti sportu.

Na upit o pismu koje navodno kruži Rijekom, u kojem se poziva na mržnju prema Hajdukovcima, te o otkazanom koncertu Leta 3 u Pirovcu, Puljak kazao da takve stvari nisu potrebne te da uvijek šalju poruku mira, tolerancije i suradnje.

Filipović je dodao da strasti treba smiriti i pristupiti hladne glave, animoziteti regija na Jadranu nisu potrebni, a on je protiv bilo kakvih zabrana.

Na pitanje o novom nogometnom stadionu, Tomašević je rekao da se ide prema tripartitnom sporazumu Zagreba, Vlade i Zagrebačke nadbiskupije, a postoji dobra volja da se to riješi.

Paralelno se radi na programu javnog arhitektonsko-urbanističkog natječaja, a ključno je rušenje starog stadiona. Rekao je da će za zatvaranje financijske konstrukcije biti potrebni dodatni ulagači i sadržaji uz stadion, a novi bi stadion trebao biti gotov do sljedećeg svjetskog prvenstva.

Na pitanje o grafitima u Zagrebu, Tomašević je rekao da se ilegalni grafiti uklanjaju i najavio će Grad Zagreb financirati i organizirati uklanjanje grafita s privatnih višestambenih zgrada, a na zgrade staviti antigrafitni premaz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!