09:33 / 24.09.2020.

Autor: M.M./Hina

U riječkoj bolnici petero korisnika doma iz Delnica

Ilustracija (Sanjin Strukic/PIXSELL)

Ilustracija (Sanjin Strukic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U Primorsko-goranskoj županiji potvrđena je zaraza koronavirusom kod još 36 osoba, od kojih je 28 korisnika doma za starije u Delnicama.
U Primorsko-goranskoj županiji potvrđena je zaraza koronavirusom kod 36 osoba, od kojih je 28 korisnika doma za starije u Delnicama, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

-
Epidemija bolesti COVID-19 - iz minute u minutu   
- Podaci županijskih stožera civilne zaštite    

Iz stožera navode da je testirano 47 osoba iz doma u Delnicama, da je kod 28 potvrđen kronavirus, a ostalih osam novozaraženih bilo je u kontaktu s već zaraženim osobama.

- Radimo sve da ljudi koji su zaraženi na odgovarajući način budu zbrinuti i da sinkronizacija između onoga što ćemo učiniti u preventivnom smislu, praćenju i eventualnoj hospitalizaciji protekne u najboljem redu kako bi ishod ove krize bio što je bolje mogući rekao je ravnatelja NZZJZ PGŽ Vladimir Mićović te dodao kako je u Domu ukupno 93 štićenika, više od polovice je testirano, a druga se polovica testira danas.

Od njih 28 zaraženih, 5 su njegovateljice i 23 štićenika. Zaraženi štićenici će biti unutar same ustanove budući se radi većinom o asimptomatskim i ljudima s vrlo slabim simptomima.

- Dom će se podijeliti na dva dijela, one koji su zaraženi i one koji nisu i na taj način ćemo uz odgovarajuću zdravstvenu skrb i unutar Doma i uz support bolnice i izvanbolničkog sustava pratiti situaciju i nastojati skrbiti za ljude što je moguće bolje. Hospitalizirano ih je 5, po nekim kliničkim indikacijama oni nisu niti trebali doći u bolnicu, međutim vrlo smo oprezni. Itekako je važno poručiti ljudima koliko je važno biti discipliniran i ostvariti solidarnost prema našim starijim građanima, poručio je Mićović. 

Župan Zlatko Komadina izrazio je žaljenje što Gorski kotar nije više "korona free" zona te dodao da smo usprkos povećanom broju novih slučajeva kao Županija još uvijek u žutoj zoni. Rekao je kako će trebati dosta napora, a prije svega discipline i odgovornosti svih, da se ponovno vratimo u "zeleno". Rekao je nadalje kako je slučaj proboja virusa u Domu za starije u Delnicama otkriven kada se jedna štićenica trebala preseliti u Dom na Kantridi.

- Poštujući stroge epidemiološke mjere, ona je prije prijema testirana i tada se utvrdilo da je pozitivna. Nakon toga krenula je trijaža svih korisnika i zaposlenika Doma u Delnicama, gdje je kao što vidimo značajan broj zaraženih.

Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević rekao je da nema mjesta panici, no, pozvao je sve građane Delnica da se pridržavaju svih mjera zaštite, kako bi se suzbilo daljnje širenje virusa, kojem su Delnice kao i ostatak Gorskog kotara dugo odolijevali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!