13:12 / 24.01.2021.

Autor: HRT

U Rovinju liječenje neurorizičnih pacijenata

Liječenje neurorizične djece

Liječenje neurorizične djece

Foto: Jana Radić / HRT

Djeca s teškoćama u razvoju i njihovi roditelji od listopada prošle godine imaju kompletnu zdravstvenu potporu u Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju "Dr. Martin Horvat" u Rovinju.

Opremljena je senzorna soba, a s djecom se druži i licencirani terapijski pas, što je velik iskorak u liječenju malih neurorizičnih pacijenata.

Kujica Sun terapijski je pas i odnedavno u rovinjskoj bolnici pomaže malim pacijentima. Rad sa životinjama još uvijek je rijetkost u hrvatskim ustanovama.


- Mnogobrojni su pozitivni efekti uključivanja terapijskog psa baš u edukacijsko rehabilitacijski rad, od samog poticanja komunikacije, emocionalno-socijalnog razvoja, djeca uče o empatiji i brizi o nekom živom biću, tako da mnogobrojni su pozitivni učinci toga, govori Dina Dežmar, edukacijska rehabilitatorica.

Novi odjel rovinjske bolnice u protekla je tri mjeseca zaprimio čak 120 djece s teškoćama u razvoju. Neurorizičnoj djeci pomaže tim za ranu intervenciju. Bolnica nudi potporu pedijatra, fizijatra, neonatologa, ortopeda, edukacijskog rehabilitatora, psihologa i logopeda.

- Sve u cilju da se u što kraćem vremenskom roku, što kvalitetnije, sa što više aspekata, navedenoj djeci omogući pravodobna i adekvatna dijagnostička i terapijska intervencija, naglašava Mladen Jašić, pedijatar i neonatolog.

Ostvarena je suradnja s više ustanova u Hrvatskoj. U Rovinj dolaze i stručnjaci iz zagrebačke bolnice Srebrnjak.

- To je sve na teret HZZO-a. U tome imamo veliku potporu Istarske županije, ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, što je iznimno važno jer je to jedan integrirani sustav, istaknuo je dr.sc. Marinko Rade, ravnatelj bolnice "Dr. Martin Horvat", Rovinj.

Rovinjska bolnica već je prepoznata kao važna ustanova za ortopediju i rehabilitaciju odraslih, a u planu je osnivanje Odjela za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu djece.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!