19:24 / 31.07.2018.

Autor: S.S./HRT

U rujnu opet subvencioniranje stambenih kredita

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Natječaj se i ove godine otvara početkom rujna i trajat će tjedan dana pa svi zainteresirani već sada trebaju početi prikupljati dokumentaciju.
Prošle godine realizirano je 2.320 subvencioniranih stambenih kredita za mlade obitelji. Do danas je u njima rođeno više od 200 djece, što im dodatno olakšava uvjete jer se za svako rođeno ili posvojeno dijete rok subvencioniranja produljuje za dvije godine.

Štromar: Natječaj za subvencionirane stambene kredite vjerojatno u rujnu


Natječaj se i ove godine otvara početkom rujna i trajat će tjedan dana pa svi zainteresirani već sada trebaju početi prikupljati dokumentaciju. Ove godine svima onima koji ispune uvjete, država će pomagati u otplati kredita čak pet godina. Banke već šalju svoje ponude. Kamatne stope moraju biti niže od 3,75%, a natječaj će za građane biti otvoren početkom rujna i trajat će tjedan dana.

Ako bude potrebno, novac će se u proračunu osigurati i rebalansom. Problem je što i cijene stanova rastu. S obzirom da je već prije bilo najvljeno da će se program ponavljati svake godine i da znamo unaprijed koja su pravila i u kojem terminu će se ti poticaji tj. subvencije dijeliti to u značajnoj mjeri smanjuje pritisak tog programa na samo tržište nekretnina odnosno na povećavanje cijena nekretnina, objasnila je Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Tijekom godinu dana planira se i izgradnja tisuću POS-ovih stanova, uglavnom u primorskim gradovima.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!