16:16 / 30.07.2019.

Autor: HRT

U rujnu počinje gradnja tunela i mosta preko Cetine, Splićani će dobiti tunel Toć

Miranda Cikotic/PIXSELL

Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sljedeća godina trebala bi biti u znaku građevinskog zamaha u infrastrukturi, koja je godinama u splitskoj aglomeraciji bila zapostavljena.
Radovi na tunelu Komorjaku, u blizini Omiša, i mostu preko Cetine, kao dijelu omiške obilaznice, počinju u rujnu, najavio je u Splitu ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, a splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je rekao da će se u Splitu graditi tunel od istočne obale do Poljičke ceste.

Splitsko-dalmatinska županija prometno je zakinuta, što pokazuju gužve, pogotovo u turističkoj sezoni, rekao je ministar Butković i podsjetio da su Hrvatske ceste potpisale ugovor za gradnju obilaznice Solin-Stobreč-Dugi Rat-Omiš, vrijedne 180 milijuna kuna, te je najavio da radovi počinju u rujnu gradnjom tunela Komorjaka i mosta preko Cetine.- Danas smo potpisali i ugovor za cestu Pučišća-Povlja, stvari idu dobro i s tunelom Kozjakom, a do kraja godine ćemo imati građevinsku dozvolu za splitsku obilaznicu Mravinci-TTTS - rekao je Butković.

Cesta Pučišća-Povlja u prostornim je planovima već 50 godina, ŽUC i Splitsko-dalmatinska županija uvrstili su je u strateške projekte, a njezina je gradnja vrijedna oko 61 milijun kuna, od čega je 85 posto novca dobiveno iz EU fondova, a 15 posto iz državnog proračuna. 

Istaknuo je kako su važne ceste Ravča-Drvenik i Zagvozd-Imotski pa su danas na radnom sastanku iznijeli i određene varijante te mnoge manje projekte.

- Uglavnom smo zadovoljni dinamikom, realizacijom i pripremom projekata. Zadovoljan sam jer se na terenu ipak nešto konkretno događa - izjavio je nakon sastanka ministar Butković.

- Rade se iznimno snažni i odlučni koraci u dokidanju stanja prometne zapuštenosti splitske aglomeracije. Danas smo dogovorili izgradnju tunela Toć koji će spajati istočnu obalu gradske luke s Poljičkom cestom. Za mjesec i pol će biti raspisan natječaj za idejni i glavni projekt. To je apsolutni prioritet. Svi napori koje smo napravili oko rasterećenja gradske luke i koji su dali svoje rezultate sasvim sigurno neće biti dovršeni dok se ne napravi taj spoj -  - rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Dodao je da su se danas na sastanku dogovorili i o novom ulazu u grad iz Solina, izgradnji i rekonstrukciji još nekoliko cesta te masterplanu koji će, osim željeznice, u Kopilici riješiti i spoj s istočnom obalom gradske luke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!