14:09 / 22.03.2018.

Autor: I.B./Hina

U Sabor upućen prijedlog zakona o audiovizualnim djelatnostima

Nina Obuljen Korzinek Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Nina Obuljen Korzinek Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministrica kulture istaknula je kako se novim zakonom dodatno jača postojeći okvir u audiovizualnoj industriji, koja ima velik potencijal privlačenja investicija.
Vlada je sa sjednice u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o audiovizualnim djelatnostima kojim se preciznije definira način izbora i ovlasti članova tijela Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), među njima i Hrvatskog audiovizualnog vijeća koje donosi odluku o raspodjeli novca za provedbu Nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva.

Nacionalnim programom uređuje se opseg i način poticanja audiovizualnih djelatnosti te komplementarnih i drugih djelatnosti, poticanje audiovizualne kulture i stvaralaštva značajnih za razvoj hrvatske kulture, aktivnosti vezane uz sudjelovanje u programima EU-a i ostalim međunarodnim ugovorima, kao i druga pitanja važna za razvoj djelatnosti.

Donosila bi ga Vlada na prijedlog Ministarstva kulture za razdoblje od četiri godine, a izrađuje ga Vijeće koje bi jednom godišnje Ministarstvu kulture podnosilo izvješće o godišnjem planu njegove provedbe.

Audiovizualna industrija ima velik potencijal privlačenja investicija

Vijeće bi, na prijedlog ravnatelja HAVC-a, imenovalo umjetničke savjetnike koji bi razmatrali i vrednovali programe i projekte prijavljene na javni poziv za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva te komplementarnih djelatnosti. Mandat bi im trajao do donošenja odluka Vijeća o raspodjeli sredstava, a ista osoba mogla bi najviše dva puta uzastopno biti imenovana umjetničkim savjetnikom.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako se novim zakonom potvrđuje i dodatno jača postojeći okvir u audiovizualnoj industriji, koja ima velik potencijal privlačenja investicija.

"Velik broj nastupa na filmskim festivalima doprinosi prepoznatljivosti Hrvatske", kazala je ministrica i navela da je kroz veliki broj koprodukcija povučeno 2,3 puta više novca nego što Hrvatska uplaćuje u međunarodne fondove. Argument je to koji dokazuje vitalitet audiovizualne industrije, dodala je.

Zakonom se detaljnije uređuju kategorije unutar audiovizualnih djelatnosti, a novina je uvođenja video igara kao "rastuće industrije u Hrvatskoj".
Ojačana je uloga Ministarstva kulture u smislu nadzora nad trošenjem financijskih sredstava, detaljnije se regulira pitanje mogućeg sukoba interesa, a uvode se i mehanizmi samoregulacije i koregulacije, što znači da se pojedina pitanja mogu urediti dogovorom zainteresiranih dionika.

Ravnatelj Centra, članovi Vijeća, umjetnički savjetnici i članovi Upravnog odbora u sukobu su interesa, navodi se u prijedlogu zakona, ako za vrijeme trajanja mandata oni i s njima povezane osobe na javni poziv Centra prijave projekt čiji su nositelji, autori i/ili koautori u smislu zakona kojim se uređuju autorska i srodna prava te ako sudjeluju u vlasničkoj i/ili upravljačkoj strukturi pravne osobe koja je prijavila projekt na javni poziv.

Uvodi se i nova struktura Upravnog odbora HAVC-a, koji bi sad imao pet članova od kojih je jedan predsjednik. Ministar kulture imenovao bi i razrješavao predsjednika i tri člana Upravnoga odbora, dok bi petog člana birali i razrješavali radnici Centra.

U Sabor upućeno više konačnih prijedloga zakona

Vlada je u Sabor uputila konačni prijedlog izmjena Zakona o Središnjem registru osiguranika (REGOS) kojima se proširuju postojeće ovlasti REGOS-a da provede povezivanje podataka i raspored po osiguranicima, koji imaju nepovezane uplate doprinosa za obvezna mirovinska osiguranja temeljem individualne kapitalizirane štednje.

To bi u konačnici trebalo rezultirati smanjenjem nepovezanih uplata evidentiranih na privremenom računu REGOS-a i većim iznosom proslijeđenih sredstava doprinosa u obvezne mirovinske fondove.

U Sabor je upućen i konačni prijedlog izmjena Zakona o vanjskim poslovima (EU)  kojim se uređuje postupanje hrvatskih diplomatskih misija i konzularnih ureda koji pružaju konzularnu pomoć i zaštitu državljanima drugih država članica EU-a, odnosno mjere koordinacije i suradnje s drugim državama članicama EU prilikom pružanja pomoći i zaštite građanima Unije, te financijski postupci u slučajevima pružanja konzularne pomoći i zaštite državljanima Hrvatske i drugih država članica EU-a.

Vlada je primila na znanje i pozdravila odluku Vlade Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske o ukidanju ograničenja zapošljavanja hrvatskih državljana, počevši od 1. srpnja, te recipročno ukinula ograničenja prema državljanima Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić kazala je kako je riječ o odličnoj vijesti u kontekstu izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU. Temeljem te odluke, hrvatski državljani imat će isti status kao i državljani ostalih članica EU-a, odnosno i na njih će se primjenjivati sva prava koja se dogovore u postupku pregovora s Ujedinjenim Kraljevinom.
Vlada je donijela i odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za Općinsko vijeće općine Muć, u nedjelju 29. travnja, jer nije donijelo proračun za 2018. godinu, niti odluku o privremenom financiranju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!