11:44 / 03.10.2019.

Autor: HRT

U Sabor upućen prijedlog zakona o biljnom zdravstvu

Foto: Sipa/Pixabay

Foto: Sipa/Pixabay

Foto: - / -

Odredbama predloženog zakona implementira se uredba EU o zaštitnim mjerama protiv štetnih organizama za bilje.
Prijedlogom zakona o biljnom zdravstvu, koji je Vlada sa sjednice uputila u saborsku proceduru, propisuje se unificirani obrazac biljne putovnice koji omogućava bolju zaštitu od štetnih organizama, a istodobno olakšava poslovanje za specijalizirane subjekte koji rade s biljem.

Odredbama predloženog zakona implementira se, naime, uredba EU o zaštitnim mjerama protiv štetnih organizama za bilje.

- Odredbe su posebno usmjerene na unošenje štetnih organizama na području Hrvatske kao dijela EU, a koje mogu slijediti procese globalizacije trgovine i promjene klimatskih uvjeta, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Dodala je da će primjena zakona osigurati bolju i učinkovitiju zaštitu okoliša šuma, javnih i privatnih posjeda te da će to za posljedicu imati smanjenu uporabu zaštitnih sredstava. 

Uz biljnu putovnicu, novina je i da se zakonom uređuje i proces edukacije i informiranja svih korisnika poštanskih usluga koji unose bilje iz trećih zemalja na područje Hrvatske kao dijela EU, a propisuje se i da nadležni ministar može propisati strože fitosanitarne mjere, ako to bude potrebno, od onih koje su propisane uredbom EU koja se ovim zakonom unosi u nacionalno zakonodavstvo.

Zakonom se, uz ostalo, definira i novi popis štetnih organizama (karantenski štetni organizmi, prioritetni štetni organizmi, nekarantenski štetni organizmi, karantenski štetni organizmi zaštićenih područja te neregulirani karantenski štetni organizmi bilja), kao i fitosanitarne mjere koje se primjenjuju na određenu kategoriju štetnih organizama.

Prihvaćeno Izvješće UV-a Hine

Vlada se Saboru očitovala da prihvaća Izvješće o radu Upravnog vijeća (UV) Hine za prošlu godinu u kojoj je nacionalna agencija, navela je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, nastavila pozitivno poslovati po svim kriterijima, nakon što je 2013. godine uspješno provedeno restrukturiranje.

Vlada je Saboru predložila i da ne prihvati zaključak, kojem je predlagatelj Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista, o ponovnom prebrojavanju potpisa birača i njihove vjerodostojnosti iz Zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma građanske inicijative "Narod odlučuje" o promjeni izbornog zakonodavstva, kao i građanske inicijative "Istina o Istanbulskoj".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!