Oporbeni amandmani na zakon o minimalnoj plaći odbijeni, prihvaćen Hreljin

29.10.2021.

08:18

Autor: I.B./Hina

Katarina Peović, Silvano Hrelja

Katarina Peović, Silvano Hrelja

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Vladina predstavnica odbila je u petak sve oporbene amandmane na prijedlog izmjena Zakona o minimalnoj plaći, od kojih je najveći broj predložila Katarina Peović (RF), a prihvaćen je jedino amandman Silvana Hrelje (HSU), koji je prešao u vladajuću većinu.

- Opet je ostavljen prostor koji će omogućiti varanje radnika, prostor da poslodavac može ugovoriti plaću manju od minimalne, a isplatiti minimalnu ali da radnik za to mora raditi dodatno, ocijenila je Peović.

Zato je važno da se dodaci za prekovremeni rad, rad blagdanom, smjenski rad i otežane uvjete rada dodatno plaćaju, poručila je.

Ustvrdila je da se minimalna plaća mora odrediti kao dostojanstvena plaća, i to je ustavna kategorija.

I Sandra Benčić (Možemo) smatra da su u zakon ugrađene "začkoljice" koje će poslodavcima omogućiti da isplaćuju niže plaće nego što je odredila Vlada.

Prihvaćen je jedino amandman Hrelje, koji je predložio brisanje jednog članka zakona kako minimalna plaća ne bi bila manja od određene, a fond sati utjecao na iznos minimalne plaće koju radnik treba primiti.

Što donose izmjene Zakona o minimalnoj plaći?

Prijedlogom izmjena Zakona o minimalnoj plaći omogućuju se veće minimalne plaće radnicima u djelatnostima u kojima vrijede kolektivni ugovori, koji imaju proširenu primjenu sukladno općem propisu o radu.Tako bi od siječnja 2022. minimalna neto plaća biti povećana za 350 kuna, s 3.400 na 3.750 kuna, odnosno na 500 eura neto.

Zakon sada propisuje i način određivanja minimalne plaće u bruto iznosu te utvrđivanja minimalnih povećanja plaće za pojedine ključne osnove temeljem kojih radnik ima pravo na povećanu plaću. Donošenjem izmjena Zakona omogućit će se adekvatna visina najnižih plaća u RH, što će imati za posljedicu veći standard radnika.

Utvrđivanjem da se minimalna povećanja koje radniku treba isplatiti za rad nedjeljom, blagdanom, noću i u prekovremenom radu utvrđuju kolektivnim ugovorima čija je primjena proširena sukladno općem propisu o radu, te uvođenjem prekršajnih sankcija za poslodavca koji radniku ne bi isplatio barem povećanje u tako određenom iznosu, omogućuje se puna primjena Ustavom zajamčenog prava svakog zaposlenika na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojan život. Zakon sada propisuje i način određivanja minimalne plaće u bruto iznosu te utvrđivanja minimalnih povećanja plaće za pojedine ključne osnove temeljem kojih radnik ima pravo na povećanu plaću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!