U Saboru izložba "Borovo Selo zločin bez kazne"

26.04.2019.

18:05

Autor: I.H./Hina

default error photo
Culej je rekao da je izložba kronološki prikaz događanja na koji način su i zašto hrvatski redarstvenici otišli u Borovo Selo, što ih je dočekalo, tko su inicijatori i organizatori sačekuše.
Izložba "Borovo Selo zločin bez kazne", u organizaciji HDZ-ova saborskog zastupnika Steve Culeja koja kronološki tematizira pogibiju 12 redarstvenika u Borovu Selu 2. svibnja 1991. godine, otvorena je u petak u Hrvatskom saboru.

Culej
je rekao kako je ta izložba, osim što je posvećena žrtvi monstruoznog zločina, na jednom mjestu prikazuje cjelokupnost tog zločina u kojem je masakrirano i ubijeno 12 hrvatskih redarstvenika a njih 22 su ranjena.

- Moram, zbog žrtve 12 hrvatskih redarstvenika i svih onih koji su ubijeni u Borovu Selu reći istinu, barem jednu. Pa neka to bude kamenčić koji će zakotrljati lavinu istine u Hrvatskoj da se svi pročistimo i doživimo katarzu, da se pogledamo u oči i podvučemo crtu i svi zajedno kažemo idemo naprijed. Nećemo se osvrtati u prošlost, osim onih koji to moraju raditi po službenoj dužnosti i licu pravde privesti one kojima nije mjesto slobodno hodati zbog zločina koji su napravili, istaknuo je.

Culej je rekao da je ta izložba kronološki prikaz događanja na koji način su i zašto hrvatski redarstvenici otišli u Borovo Selo, što ih je dočekalo, tko su inicijatori i organizatori sačekuše. Također, pokazuje tko su njihove ubojice i tko su abolirani, koji su u odsutnosti oslobođeni te tko su oni koji su prvedeni licu pravde za 83 ubijenih u Borovu Selu, zajedno s 12 redarstvenika.

Culej je rekao i da je za taj zločin osuđen samo jedan počinitelj koji je uhićen zahvaljujući tadašnjem zamjeniku ravnatelja policije Milijanu Brkiću i ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku.

- Samo jedan je pravomoćno presuđen na 3,5 godine, a zbog teške financijske situacije i bolesne majke skraćeno mu je na tri godine. Kao da dvanaestorica redarstvenika nisu imali majke, očeve, braću i najmilije, rekao je.

Akademik Reiner zahvalio je Culeju što tom izložbom kontinuirano podsjeća na strahotu zločina počinjenog u Borovu Selu i novim generacijama pruža prigodu upoznati hrvatsku nedavnu povijest i shvate veličinu tog zločina.

Istaknuvši kako prošlost ne smijemo nikada zaboraviti rekao je i da nas ona ne smije spriječiti u našem rastu i stvaranju i boljoj budućnosti.

- Uvijek moramo biti svjesni da svi oni koji su dali svoje živote za domovinu, da smo im dužni i obvezni stvarati bolju budućnost za njihovu i našu djecu. Moramo se boriti za pravdu na čijim temeljima ćemo graditi ljepše i bolje sutra, rekao je Reiner.

Naglasio je i da se svaki dan moramo podsjećati kako je cijena za neosvisnu i slobodnu Hrvatsku bila ogromna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!