10:10 / 05.02.2021.

Autor: HRT/Hina/Dnevnik u podne

U Saboru komemoracija za Miroslava Tuđmana

Komemoracija Miroslavu Tuđmanu

Komemoracija Miroslavu Tuđmanu

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

U Saboru je održana komemoracija u spomen na zastupnika Miroslava Tuđmana, sina prvoga hrvatskog predsjednika, koji je umro od posljedica zaraze koronavirusom. Miroslav Tuđman jučer je pokopan na zagrebačkom groblju Mirogoju, uz najviše državne i vojne počasti. Na komemoraciji je, u nazočnosti obitelji, govorio bliski suradnik Miroslava Tuđmana Đuro Njavro te predsjednici Vlade i Sabora Andrej Plenković te Gordan Jandroković. Komemoracija je počela hrvatskom himnom.


Stojim ovdje pred tvojim prvim ljubavima, pred tvojom obitelji i pred Hrvatskom, vrijedilo je sve što si živio i radio, riječi su kojima se Đuro Njavro oprostio od Tuđmana na komemoraciji na kojoj su, uz njegovu obitelj i saborske zastupnike, bili i prijatelji, kolege, članovi Vlade, generali.  

Dopustite da u ime kruga Mirinih prijatelja posvjedočim o praznini koja je među nama nastala. Na našim druženjima više neće biti mirnog, staloženog, pristojnog i dragog čovjeka. Starog prijatelja, suradnika, političkog istomišljenika, oporbenjacima korektnog protivnika, kojeg smo svi cijenili jer je bio čovjek od znanja, dijaloga, tolerancije i različitih sučeljavanja, istaknuo je Đuro Njavro.

- Shrvani smo i tužni, jer nam takav čovjek treba, čovjek koji je poput starog predsjednika Tuđmana, iz svog nekog drugog kuta, vidio jasnije svu širinu problema, vidio bolje, dublje i šire nego drugi, kazao je Njavro.

- Danas s poštovanjem komemoriramo naše prijateljstvo. I sjećamo se njegovih doprinosa Hrvatskoj koju je nadasve volio. Naše majke i bake nosile bi na Svijećnicu blagosloviti svijeće i zapalile bi ih ako netko umre. Tim svjetlom govorile su poruku o tom čovjeku i njegovom životu. Nas nekolicina prijatelja imali smo čast biti uz svjetlo Miroslava Tuđmana.

U ime zajedničkih prijatelja istaknuo je kako je bila čast i sreća biti uz svjetlo Miroslava Tuđmana koji je "uvijek smogao snage odagnati tamu i otvoriti neki vedriji pogled na svaku teškoću i na život".

Miro nas je svojim primjerom učio kako nema predaje i da nikad ne prestaje borba, rekao je Njavro.

Naglasio je kako se Miroslav Tuđman borio kao znanstvenik, erudit, domoljub, general, mentor, hrabri čovjek, brižan radnik, muž i roditelj, uporni i tvrdoglavi - pravi Tuđman.

Mi koji smo te poznavali, sada osjećamo strašnu prazninu, rekao je u emotivnom govoru Njavro te naglasio kako Miroslav Tuđman nikada nije gubio nadu, pa ni u doba glasnih krivokletnika, u doba tzv. detuđmanizacije, podaništva i krivotvorenja.

Tvoje knjige i članci bili su intelektualna luč, tvoja predavanja diljem svijeta razotkrivanje krivotvorina i obrana Hrvatske i Domovinskog rata, poručio je.

Neizbrisiv trag

Jučer smo s velikog tugom, ali i dubokim poštovanjem bili na Mirogoju i oprostili se od Miroslava Tuđmana, istaknuo je premijer Andrej Plenković.

- Oprostili smo se od sina prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, zastupnika u Saboru, znanstvenika, profesora, publicista, sudionika i dragovoljca Domovinskog rata, istinskog domoljuba, ali ponajprije, od velika, dobra i čestita čovjeka koji ostavlja neizbrisivi trag u novijoj hrvatskoj povijesti, u našem društvu i u našim srcima. Pamtit ćemo ga s velikom zahvalnošću. Osobito cijenimo njegov doprinos u stvaranju neovisne i suverene Hrvatske.

Podsjetio je na izniman doprinos prof. Miroslava Tuđmana u stvaranju slobodne, suverene i neovisne Hrvatske, njezinom međunarodnom priznanju i teritorijalnoj cjelovitosti, doprinosu u demokratizaciji zemlje i političkom procesu izgradnje hrvatskih institucija i hrvatske političke kulture.

Prof. Tuđman ostvario je zapaženu ulogu i kao znanstvenik, rekao je. Spomenuo je i njegovo snažno zauzimanje za obranu prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, potporu putu Hrvatske prema EU-u i NATO-u, te njegovo djelovanje u političkom i stranačkom radu HDZ-a.

- On je razvijajući se u svojoj obitelji imao proces sazrijevanja o važnosti slobode, govora, stava i upravo to ga je krasilo. U svom je radu kao zastupnik često govorio o pravima Hrvata u BiH. Sve što je radio, radio je pedantno, studiozno i razborito. Možda je po meni bio presamozatajan, ali uvijek u zaštiti hrvatskih interesa i zbog toga je imao veliko poštovanje političkih aktera, dodaje. 

- Bio je pristupačan čovjek. Sve razgovore koje smo vodili bili su važni. Stoga ih se rado sjećam i sadržajem, ali i ocjenama koje je precizno davao stavljajući ih u širi politički kontekst. Napustio nas je naglo i prerano. Jedan je od brojnih građana koji je preminuo u pandemiji bolesti  COVID-19.

Njegovim odlaskom Hrvatska je izgubila velikog domoljuba, iskrenog zagovornika političkog dijaloga i časnog političara i čovjeka kojem je nacionalni javni interes bio ispred osobnog i ispred stranačkog; izgubili smo čovjeka čvrstih uvjerenja i jednog od svojih najuglednijih članova. Istinski je živio služenje narodu, istaknuo je premijer. 

- On je čovjek koji je imao strast prema povijesnoj istini, čovjek posvećen znanju, čovjek čiji je život posljedica njegovih uvjerenja, zaključio je premijer Plenković.Kolega kojeg smo voljeli i poštovali

Pripala mi je čast da u ime Hrvatskog sabora kažem nekoliko rečenica i da u ime zastupnika i zastupnica izrazim sućut obitelji, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Miro je bio čovjek kojega smo iskreno poštovali i voljeli, bio je iskusan, mudar čovjek, stručan i argumentiran u raspravama, nikad nije zalazio u populizam i demagogiju, kazao je predsjednik Sabora Jandroković.

Odaziv svih kolega na komemoraciju, dokaz je da čovjek čvrstih uvjerenja može biti poštovan i kod onih koji nisu istomišljenici, rekao je Jandroković, referirajući se na činjenicu da su predstavnici svih klubova željeli doći na komemoraciju, pa je ona, umjesto u Maloj, održana u Velikoj vijećnici.

Jandroković je o Tuđmanu govorio i kao o stranačkom kolegi, s kojim je zajedno bio u dvije HDZ-ove izborne kampanje. Tu sam ga upoznao i kao čovjeka, pokazao je tu svoju dobrotu, odmjerenost, bio je možda i previše samozatajan. 

- Bio je jedan od doajena Sabora i čovjek kojeg smo voljeli i poštovali. Bio je iskusan i mudar čovjek. Pamtit ću ga po njegovim raspravama, bio je čovjek stare škole koji je držao do izgovorene riječi i argumenata. Pamtit ću ga i kao stranačkog kolegu.

Nikad nije išao u prvi plan, ali su se oko njega okupljali ljudi, držao je vertikalu morala u politici. Znam da su ga uvažavali i kolege iz drugih stranaka i hvala im što su došli, dodaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!