12:39 / 15.02.2019.

Autor: D.M./Hina/HRT

U Saboru o alkoholizmu i legalizaciji konoplje

-

-

Foto: - / -

Neku ilegalnu drogu bar jednom u životu konzumiralo je 20,3 posto ispitanika, a najčešće je korišten kanabis.
Prema rezultatima posljednjih istraživanja zloporabe sredstava ovisnosti, neku ilegalnu drogu bar jednom u životu konzumiralo je 20,3 posto ispitanika, a najčešće korištena ilegalna droga u Hrvatskoj bio je kanabis, istaknuto je u saborskoj raspravi o Izvješću o provedbi nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouorabe droga u Hrvatskoj za 2017. godinu.

Taj je podatak iznio državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić predstavljajući izvješće čiju je iscrpnost i sadržajnost hvalila većina saborskih klubova, apelirajući međutim na veću edukaciju i prevenciju.

Strenja: Poseban problem alkoholizma kod mladih

Mostovka Ines Strenja upozorila je na više od 200 tisuća osoba koje imaju problem s alkoholom te je prigovorila jer je ugašeno stotinjak klubova liječenih alkoholičara. "Na području EU-a pojavila se čak 51 nova psihoaktivna tvar, a mi u Hrvatskoj imamo 21 smart shop koji i dalje funkcionira, upozorila je. Mišljenja je i kako se još u Hrvatskoj više ulaže u liječenje nego edukaciju i prevenciju, a iznijela je i zanimljiv podatak da smo po godišnjoj potrošnji s 12,8 litara čistog alkohola u samom europskom vrhu. Posebno je naglasila veliki problem alkoholizma kod mladih: "To su mladi koji će napustiti školu, okrenuti se kriminalu, to su mlade djevojke koje će sigurno doživjeti neželjene trudnoće", kazala je.HDZ-ovac Ivan Čelić upozoravao je kako su velik problem zatvorenici ovisnici o drogama, ali je i pohvalio naš sustav navodeći kako su u SAD-u zatvori postali prave psihijatrijske bolnice zbog pomanjkanja specijaliziranih odjela.

Za Nadu Turinu Đurić (GLAS) iz izvješća se ne može iščitati ni da smo posebno dobri ni da smo posebno loši. "Ali se ne može iščitati ni da se neki parametri posebno mijenjaju pa bi o tome politika trebala povesti računa. Politika treba reći da nismo dovoljno odlučni da raskrstimo s nekim pojavama", poručila je.

Za Živi Zid izvješće je neprihvatljivo. "Mi smo predali prijedlog zakona kojim bi se legalizirala indijska konoplja, no vladajuća većina prijedlog je odbila. Sve većem broju je jasno da se radi o ljekovitoj biljci koja pomaže u uklanjanju simptoma bolesti", istaknuo je Ivan Pernar (Živi zid). Aktualizirao je i priču Huanita Luksetića, osuđenog na dvije godine zatvora, te Gorana Zakrajšeka koji je dobio 10 mjeseci. "Ljudi su osuđeni samo zato što su se liječili", naveo je Pernar, poručujući kako se na slučaju sina generala Kruljca "naš pravni sustav pokazao kao onaj koji se zapravo ne bavi ozbiljnim dilerima i kriminalom".

"Vi zagovarate legalizaciju konoplje u rekreativne svrhe i to je u redu, ali dok je HDZ-ova vlada, legalizacije konoplje u rekreativne svrhe biti neće i to vam odgovorno tvrdim", poručio mu je HDZ-ovac Ivan Čelić.

SDP-ovac Domagoj Hajduković kao i mostovka Ines Strenja mišljenja su i da je loš potez bio povlačenje Vladina ureda za borbu protiv zloporabe droga te njegovo stavljanje pod kapu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. "Edukacija je bitna. Mali je pomak učinjen upozorenjima na kutijama cigareta, ali nije dao rezultat kakav bismo htjeli jer muškarci, kad pri kupnji cigareta dobiju kutiju na kojoj stoji 'pušenje smanjuje plodnost' pitaju 'možete li mi dati onu o trudnoći'", rekao je Hajduković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!