09:06 / 12.12.2018.

Autor: HRT

U Saboru o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH

-

-

Foto: - / -

Za uspješno funkcioniranje BiH na svim razinama ključno je da svi njezini konstitutivni narodi i građani budu ravnopravni, da u nju imaju puno povjerenje i vjeruju u njezinu budućnost, ističe se u deklaraciji.
Burna rasprava u Saboru o prijedlogu Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH. Njome se upozorava na marginaliziranost Hrvata te se poziva na izmjene ustava i izbornog zakona u BiH. Najžešće kritike uputio je SDP, nazivajući Delaraciju štetnom - smatraju kako nije istina da je predložena neovisno o rezultatima prema kojima je Željko Komšić izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Božo Petrov (Most) žali što Deklaracija nije donesena ranije, ali i što tekst Deklaracije nije konkretniji. Istaknuo je da je krajnje vrijeme da Hrvatska preuzme odgovornost za ono što nas obvezuje Ustav. Most je uložio amandmane koji se odnose na međunarodno djelovanje za zaštitu Hrvata u BiH,  na dopisno i elektroničko glasovanje, na pravnu pomoć pripadnicima HVO-a, te na Hrvate, studente iz BiH i njihova prava.

Kritičan prema Deklaraciji bio je i Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) koji smatra da je minimum minimuma za rješavanje drugorazrednog položaja hrvatskog naroda u BiH korjenita reforma izbornog zakonodavstva i otklanjanje svih ograničenja koja krše načelo jednakopravnosti i legitimnog hrvatskog političkog predstavljanja.

Vesna Pusić (Klub GLAS-a i HSU-a) tvrdi da tekst Deklaracije ne govori o položaju Hrvata u BiH, te da ništa ne govori o Hrvatima u Republici Srpskoj, Bosanskoj Posavini, Srednjoj Bosni, čak ni u Hercegovini,već da govori samo o HDZ-u BiH i posredno o HDZ-u u Hrvatskoj.

Joško Klisović (SDP) najavio je amandmane o kojima će ovisiti glasovanje SDP-a. Drži da predložena deklaracija nije način na koji će se popraviti položaj Hrvata u BiH, te da neće privući pažnju međunarodne zajednice na problem ravnopravnosti Hrvata u BiH. Davor Bernardić (Klub SDP-a) kazao je je kako je hrvatski član Predsjedništva izabran po odredbama istog zakona po kojim je ranije biran Dragan Čović te da se ne sjeća da je tada netko protestirao.

Sjepan Čuraj (HNS) smatra da Deklaracija može biti početak rješavanju problema Hrvata u BiH, ali ne može biti i kraj. Davor Vlaović (HSS) suglasan je da treba pomoći Hrvatima u BiH, ali i kaže ne samo prigodničarski već konkretnim mjerama. Miro Bulj (Most) kazao je kako je na papiru sve lijepo napisano, ali tvrdi da je realnost drugačija.

Hrvoje Zekanović (Hrast) kaže rješenje problema Hrvata u BiH je treći entitet. Treći entitet, zašto se bojite izgovoriti treći entitet? Zašto nudite neka rješenja koja zapravo i nisu rješenja? Zašto donosimo deklaracije ako stvarno ne želimo pomoći hrvatskom narodu?", upitao je.

Željko Raguž (HDZ) pozvao je da se konačno prestanu okretati glave od BiH i naglasio kako treba na svim međunarodnim razinama otvarati pitanja BiH, te kroz politiku podupirati institucije koje će pomoći održavanju političkog subjektiviteta i identiteta hrvatskog naroda u BiH.

Brojne reakcije izazvala je rasprava SDP-ova zastupnika Nenada Stazića, njegove ocjene da od nje neće biti nikakve koristi, a da će štete biti brojne, te tvrdnje da je politika HDZ-a i dr. Franje Tuđamana prema BiH bila pogubna. "Vaša količina neznanja, iracionalnog odnosa prema Hrvatim u BiH nemjerljiva je i neispravljiva; vaš je govor pun gorčine, odgovorili su Staziću HDZ-ovi zastupnici Miroslav Tuđman i Petar Škorić.

U Hrvatskom saboru smo postigli nekoliko konsenzusa, sada je potreban i konsenzusu o položaju Hrvata u BiH,  rekao je Miro Kovač (HDZ). "Ako kongres SAD može usvojiti rezoluciju o Sjevernom toku II, ako njemački parlament usvaja rezoluciju o Armencima u 1. Svjetskom ratu, zar mi ne možemo Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH, upitao je Kovač, naglasivši da bez Hrvatske, ne bi bilo BiH.

O Deklaraciji će se glasovati u petak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!