09:33 / 12.07.2018.

Autor: HRT

U Saboru o 'energetskim' zakonima

-

-

Foto: - / -

Vladin prijedlog donosi i odredbe o izdavanju jedinstvenog računa samo krajnjim kupcima iz kategorije kućanstava.
Sabor će pretposljednji dan prije ljetnog odmora raspravljati o konačnim izmjenama zakona o regulaciji energetskih djelatnosti i o tržištu električne energije kojima se ti akti usklađuju s EU-ovim smjernicama.

No prije će raspravljati o prijedlogu Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) da za trajanja zastupničkog mandata uskrati odobrenje za vođenje kaznenog postupka protiv nezavisnog zastupnika Željka Lackovića i SDP-ova Orsata Miljenića.

Izmjenama zakona o regulaciji energetskih djelatnosti uredit će se neovisnost Hrvatske energetske regulatorne agencije (Here), osigurati joj neovisnost u radu, objasnio je nedavno resorni ministar Tomislav Ćorić.

Izmjene Zakona o tržištu električne energije donose obvezu operatora prijenosnog sustava i vlasnika operatora prijenosnog sustava vezanu uz čuvanje povjerljivosti komercijalno osjetljivih informacija, a precizira se i pravo proizvođača da električnu energiju za potrebe crpnog (pumpnog) rada reverzibilne hidroelektrane nabavlja na veleprodajnom tržištu.

Propisuje se i obveza operatora prijenosnog sustava za izradu i objavu pravila za upravljanje zagušenjem unutar hrvatskog elektroenergetskog sustava, a HERA se određuje kao jedino nadležno tijelo za davanje ili odbijanje suglasnosti na pravila koje donosi operator prijenosnog sustava.

Vladin prijedlog donosi i odredbe o izdavanju jedinstvenog računa samo krajnjim kupcima iz kategorije kućanstava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!