U Saboru o HRT-u, Kujundžić se vraća

13.02.2020.

08:21

Autor: HRT

default error photo
Zastupnici su potvrdili i povratak Milana Kujundžića u njihove klupe te odlazak SDP-ove Romane Jerković u Europski parlament koju će zamijeniti Mirela Ahmetović.
Hrvatski sabor nastavio je današnji rad raspravom o izvješćima o poslovanju Hrvatske radiotelevizije za 2016., 2017. i 2018 godinu.

Ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić je, podnoseći pred saborskim zastupnicima izvješće o poslovanju za 2016., 2017. i 2018., rekao među ostalim da je HRT zahvaljujući dobiti i restriktivnoj troškovnoj politici sanirao preneseni gubitak, ali i nastavio ulagati u imovinu i podizanje tehnologije.

Ne ulažete u proizvodnju programa od javnog interesa koji su važni za gledatelje i što je dužnost hrt kao javnog servisa nego kupujete emisije vanjske produkcije koje su samo reklama i zabava, rekla je saborska zastupnica Mosta nezavisnih lista Ines Strenja.To je regulirano zakonom tako da smo mi dužni 15% troškova proizvodnej programa dati u neovisnu produkciju, odgovorio je glavni ravnatelj HRT-a  i nastavio - kao što vidite da 4. programa, 24 sata kontinuirano se proizvodi program na zadovoljavajućoj razini.

Oporbeni klubovi u Hrvatskom saboru u četvrtak su dali negativno mišljenje na poslovanje HRT-a u zadnje tri godine upozorivši da javna televizija nije otkrila niti jednu koruptivnu aferu, a informativni program je "bezbojan, bljutav i zastario".

Kujundžiću odmrznut mandat

Saborski zastupnici većinom glasova podržali su odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) o prestanku mirovanja zastupničkog mandata Milana Kujundžića (HDZ), bivšeg ministra zdravstva koji je podnio zahtjev za odmrzavanje mandata nakon što je razriješen ministarske dužnosti.

Za tu odluku glasovao je 81 zastupnik, a tri su ih bila suzdržana.

Povratkom Kujundžića u Sabor obnašanje zastupničke dužnosti prestalo je njegovoj zamjenici Dragici Vranješ (HDZ). Zastupnici su jednoglasno, sa 95 glasova za, podržali odluku saborskog MIP-a o prestanku zastupničkog mandata SDP-ove Romane Jerković koja odlazi u Europski parlament. Ona je na euroizborima izabrana kao zadnja, dvanaesta zastupnica koja je morala čekati da Britanci napuste Europsku uniju.

Prisegu u Hrvatskom saboru dala je njezina zamjena Mirela Ahmetović, načelnica Omišlja na Krku, široj javnosti poznata kao kritičarka projekta izgradnje plutajućeg LNG terminala na tom otoku. Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, koji je vodio sjednicu, izvijestio je da je 16. sjednica dopunjena sa 11 novih točaka dnevnog reda.

Mostov prijedlog povećanja rodiljnih naknada bez podrške vladajućih

Mostov prijedlog da minimalna naknada za sve majke tijekom prve godine djetetova života iznosi 3991 kunu nije u četvrtak naišao na podršku vladajućih u Hrvatskom saboru, čiji su zastupnici istaknuli kako je Vlada u tri godine već u dva navrata povećavala rodiljne i roditeljske naknade.

Izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama Klub Most-a predložio je minimalnu naknadu od 3991 kunu za sve majke tijekom prve godinu djetetova života, a za majke koje primaju više od tog iznosa punu plaću. Kad je riječ o majkama koje imaju troje i više djece ili blizance, u Mostu su predložili za majke koje se nakon prve godine djeteta žele vratiti na posao, da uz svoju plaću mogu koristiti i mjesečnu naknadu od 2.328 kuna. Također traže širenje kruga korisnika roditeljskog dopusta na bake i djedove te da za to primaju naknadu od 2.328 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!