08:41 / 05.02.2020.

Autor: HRT/Hina

U Saboru o koronavirusu i hrvatskom zdravstvu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zastupnici će danas među ostalim raspraviti SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, prema kojemu bi pobačaj u Hrvatskoj bio legalan, besplatan i dostupan.
Koronavirus i spremnost hrvatskog zdravstva, komentirali su se i u Saboru. Oporba tvrdi da je sustav nespreman u cjelini, a SDSS da je riječ o još jednoj političkoj psihozi koja se iskorištava umjesto rasprave o pravim temama.

Hrastov zastupnik Hrvoje Zekanović upitao je Vladu je li Hrvatska spremna za epidemiju koronavirusom, upozorivši da u ljekarnama nedostaju zaštitne maske kao osnovno sredstvo protiv širenja moguće zaraze.

- U hrvatskim apotekama nema maskica, ne želim širiti paniku, ali postavljam pitanje ministru zdravstva i premijeru Plenkoviću zašto nema, kazao je Zekanović sa saborske govornice tijekom iznošenja stajališta Kluba hrvatskih suverenista i nezavisnih zastupnika. Upozorivši da broj zaraženih i mrtvih u svijetu raste, iznio je sumnju da se Hrvatska ne može nositi s epidemijom jer smo već sada ostali bez osnovnih medicinskih pomagala da bi se bolest stavila pod kontrolu.

- Koronavirus jedino neće zahvatiti Sabor jer se tu nema na kome širiti jer kolege rijetko dolaze pa nema koga, zaključio je Zekanović u polupraznoj sabonici.

Milorad Pupovac (SDSS) pak smatra da bi više od psihotičnih reakcija na epidemiju koronavirusom Hrvatsku treba brinuti smanjenje sredstava za kohezijsku politiku EU.

- To će dovesti do još veće ekonomske nejednakosti Hrvatske u odnosu na druge zemlje EU, smatra Pupovac. Ističe da je to opasnije od koronavirusa jer će određivati kakvu će Hrvatska imati ekonomsku, obrazovnu i demografsku stopu rasta te utjecati na sve segmente života.

Nezavisni zastupnik Vlaho Orepić progovorio je o slučaju brze vožnje bivšeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Čelića, koji na Prekršajnom sudu u Zadru nije sankcioniran zbog prebrze vožnje.

- Prema toj osobi se ne ponaša kao prema svim drugim djelatnicima koji bi bili suspendirani.  Na Prekršajnom sudu čovjek je oslobođen jer je bio na tajnom zadatku. Da stvar bude gora, glavni ravnatelj ni ne zna da je bio na tajnom zadatku, kazao je Orepić u ime Kluba HSU-a, Snage i nezavisnih zastupnika.

Orepić smatra da je oslobađajuća presuda neosnovano donesena, što je ocijenio bahatošću koja je prešla sve moguće granice.

- Govorim o nevjerojatnom primjeru pogodovanja. Očekujem da glavni državni odvjetnik posegne za izvanrednim pravnim lijekom, kazao je Orepić.

'Moramo vratiti nad i ponos i dostojanstvo policajcima. Moramo onemogućiti politiku koja se krije i koja nema hrabrosti govoriti. Moramo vratiti ovaj slučaj na početak. ako ga ne vratimo, onda ministar ne može biti ministar, ravnatelj policije ne može biti ravnatelj, sutkinja ne može biti sutkinja jer su sramota za ovu državu. Dotakli smo dno i ne možemo na ovaj način funkcionirati', poručio je.

HDZ-ov Branko Bačić upozorio je na povredu Poslovnika jer nedopustivim drži u Saboru ministra, ravnatelja i sutkinju nazvati sramotom za ovu državu.

- Međutim, predsjednik Sabora Gordan Jandroković procijenio je da se ne radi o povredi Poslovnika nakon odluke Ustavnog suda vezano uz korištenje izraza 'idiot', amnestirao je Orepića i poručio zastupnicima da govore što žele.

Na sjednici zastupnici trebaju raspraviti četiri točke dnevnog reda, među kojima je i SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, prema kojemu bi pobačaj u Hrvatskoj bio legalan, besplatan i dostupan. Prije rasprave o SDP-ovu zakonu, a nakon slobodnih iznošenja stajališta klubova zastupnika, održat će se rasprava o prijedlogu strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!