12:35 / 26.02.2020.

Autor: HRT

U Saboru o masonima, imenima, manjinama i maškarama

-

-

Foto: - / -

Sami su zastupnici još prošli tjedan ustvrdili da opasnost zaraze u sabornici nema s obzirom na to koliko ih dolazi na plenarne sjednice i usto imaju imunitet.
Oporbeni zastupnici su u raspravi o razrješenju Dražena Jelenića s dužnosti glavnog državnog odvjetnika, izrazili sumnju da će se išta promijeniti s novim državnim  odvjetnikom bez prethodne sigurnosne provjere, a tražili su i da se ispita sudjelovanje zastupnika i članova Vlade u tajnim organizacijama.

U raspravi o razrješenju Dražena Jelenića koji je podnio ostavku nakon reakcija na njegovo članstvo u masonskoj loži, Peđa Grbin (SDP) ponovno je zatražio da se kroz izmjene Zakona o državnom odvjetništvu vrati sigurnosna provjera kandidata, što u slučaju imenovanja Jelenića nije bio slučaj.

- Mi u zakonu nemamo kriterije za definiranje članstva u organizacijama koje nije kompatibilno s dužnošću glavnog državnog odvjetnika, rekao je Grbin zatraživši zakonske izmjene kako bi se to preciziralo.

Mostov zastupnik Nikola Grmoja upitao je hoće li se pokrenuti stegovni postupak protiv Jelenića koji je, kaže, o članstvu u masonskoj loži trebao obavijestiti svog nadređenog.

Grmoji je indikativno i što Jelenić u Saboru, prilikom imenovanja, nije dobio potporu samo vladajuće većine, nego i dijela oporbe, SDP-ovih Orsata Miljenića i Peđe Grbina te Gorana Aleksića (SNAGA).

Zekanović: Koliko je u Saboru članova masonske lože?

Hrastovu Hrvoju Zekanoviću i Marinu Škiboli (Nezavisna lista mladih) nije jasno zašto Jelenić mora otići s dužnosti.

Zekanović je pozvao da se ispita koliko članova masonske lože ima u Saboru i Vladi te ustvrdio kako se to ne radi jer bi se otkrilo da su mnogi zastupnici članovi tajnih organizacija.

Vesna Pusić (Glas) ustvrdila je pak da se glavnog državnog odvjetnika smjenjuje s pogrešnom argumentacijom. On je bio pristran i neprofesionalan i zbog toga ga se treba smijeniti, a ne zbog članstva u jednoj legalnoj organizaciji, poručila je Pusić.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković obrazlažući Vladin prijedlog razrješenja Dražena Jelenića rekao je da je Jelenićevo članstvo u jednoj organizaciji postalo smetnja u postupanju u konkretnom predmetu.

Na zahtjev nezavisnog Marka Vučetića da se Jelenića procesuira, ako je kao mason kršio zakon, Bošnjaković je odgovorio kako nema dokaza da je glavni državni odvjetnik radio nezakonito.

Jovanović upitao Bošnjakovića što Vlada skriva neobjavljivanjem izvješća GRECO-a

SDP-ov Željko Jovanović iskoristio je raspravu o Jeleniću da upita ministra pravosuđa zbog čega taji pred hrvatskom javnošću podatke iz evolucijskog kruga antikorupcijskog tijela Vijeća Europe GRECO-a. 

Jovanović je rekao da je riječ o izvješću sprječavanju sukoba interesa u tijelima izvršne vlasti i sukobu interesa. Izvješće je, kaže, objavljeno krajem prošle godine, a po neslužbenim informacijama, nije u Hrvatskoj još objavljeno jer nije prevedeno. Jovanović smatra da Vlada na taj način skriva prozivke koje je dobila od GRECO-a zbog opstrukcije rada povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Od čak 11 klubova prijavljenih za slobodne govore, samo jedan i to po struci liječnik, Mirando Mrsić svoje je izlaganje u Hrvatskom saboru posvetio koronavirusu.

Sami su zastupnici još prošli tjedan ustvrdili da opasnost zaraze u sabornici nema s obzirom na to koliko ih dolazi na plenarne sjednice i usto imaju imunitet.

Zato su se većinom u svojim slobodnim govorima posvetili maškarama i neprimjerenom spaljivanju krnje u Imotskome i u petak odgodi glasanja zato što su pripadnici nacionalnih manjina napustili glasovanje i tako srušili kvorum.

Poslušajte izjave!Hrastov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović izjavio je kako svi šute o vandalskom napadu na njegovu kuću nakon što je koaliciju HDZ-a i SDSS-a nazvao srpsko-hrvatskom trgovačkom koalicijom, ali se "svi dignu na zadnje noge kad netko kriškom limuna pogodi Milorada Pupovca".

Zekanović je u Saboru rekao kako je "društvance" čelnika SDSS-a Milorada Pupovca u petak napustilo saborsku sjednicu kod glasovanja o popisu stanovništva i tako, tvrdi, ucijenilo svog koalicijskog partnera i premijera Andreja Plenkovića zahtjevom da predstavnici manjina, "a pritom se najviše misli na Srbe", u popisu sudjeluju razmjerno udjelu u stanovništvu.

Nedavno spaljivanje lutaka u Imotskom s likom istospolnog para i posvojenim djetetom ironično je nazvao "strašno velikim problemom", upitavši je li "ovo društvo normalno" i koja se poruka šalje maškarama kada se protiv njih podnose kaznene prijave.

S druge strane, dodao je, predsjednici Vlade i Sabora Andrej Plenković i Gordan Jandroković te SDP-ovi zastupnici Gordan Maras i Arsen Bauk osudili su taj čin maškara, a istovremeno ignoriraju da je udruga Pride 2012. snimila edukativni film gdje se spaljuju lutke heteroseksualnog para, a nije bilo kaznenih prijava.

U nekoliko navrata je Pupovca nazivao "Milodar", no nakon prigovora dijela zastupnika da time vrijeđa zastupnika ispričao se jer "govori brzo", ali je u tome vidio i "interesantnu koincidenciju" s obzirom na milodare koje Pupovac, kaže, dobija od Plenklovića za svoj list Novosti.

Popodne na dnevni red dolazi vladin prijedlog razrješenja glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića. Jednoglasnom odlukom taj je prijedlog podržan na Odboru za pravosuđe u Saboru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!