09:22 / 27.06.2019.

Autor: HRT

U Saboru o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Emil Daus (IDS) upozorio je na problem bujičnih vodotoka i povremenih kratkoročnih poplava koje su sve češća pojava u Istri
Saborski zastupnici pozdravili su prijedlog Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti kojim će se uspostaviti jedinstveni sustav upozorenja na vremenske i hidrološke nepogode te istaknuli kako treba osuvremeniti meteorološku i hidrološku djelatnost s obzirom da klimatske promjene i sve češći ekstremi u temperaturama, količini oborina i jačini vjetra nanose ogromne štete prirodi, imovini i poljoprivredi.

-
Imamo ogromne štete na poljoprivrednim kulturama i imovini, jaču pojavu tuče i to veličine teniskih ili golf loptica, a ne više zrna graška. Češće su pojave tuče i veće su štete a mi manje djelujemo, ocijenio je Davor Vlaović (HSS) nezadovoljan mjerama obrane od tuče. Upitao je čiji je to interes i je li to interes uvozničkih lobija, te pozvao na aktivnije djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena.

Emil Daus (IDS) upozorio je pak na problem bujičnih vodotoka i povremenih kratkoročnih poplava koje su sve češća pojava u Istri izrazivši nadu da se će se kvalitetnijim mjerenjem, motrenjem, analizom ali i rješavanjem uzroka a ne posljedica postići bolja zaštita ljudi, imovine te kvalitetan održivi razvoj.

Domagoj Mikulić (HDZ) istaknuo je da je nužno osuvremenjivanje meteorološke i hidrološke djelatnosti posebno s obzirom na klimatske promjene i brojne vremenske ekstreme kojima danas svjedočimo i koji uvelike utječu na društveni i ekonomski razvoj Hrvatske.

- Prevencija i rano prepoznavanje promjena je važna poglavito kada uzmemo u obzir da, u posljednjih 30-ak godina u Hrvatskoj, u prosjeku 70 posto svih šteta i ekonomskih gubitaka od katastrofa kao što su suše, poplave, olujni vjetrovi, toplinski valovi pripadaju upravo čimbenicima iz sfere meteorologije i hidrologije - kazao je.

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mile Horvat predstavljajući zakon istaknuo je da je u provedbi strateški projekt METMONIC koji predstavlja modernizaciju meteorološke motriteljske mreže u Hrvatskoj u ukupnoj vrijednosti od 350 milijuna kuna. Projektom će se uspostaviti i automatizirati 450 postaja, od čega šest radarskih postaja, pet meteorološko-oceanografskih plutača, dva mjerača profila vjetra te uspostaviti platforma za prikupljanje i kontrolu svih podataka.

Zastupnici su podržali i prijedlog Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji koji, osim što regulira uvjete privremenog i stalnog boravka, omogućava za državljane Velike Britanije i Sjeverne Irske zadržavanje statusa koji će imati u trenutku britanskog izlaska iz EU kako ne bi ostali nereguliranog statusa.

- Na kraju svibnja ove godine živjelo je u Hrvatskoj 643 državljana Velike Britanije i Sjeverne Irske, od kojih je 333 bilo na privremenom boravku a 310 na stalnom boravku , izvijestio je državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!