08:16 / 05.06.2019.

Autor: I.H./Hina

U Saboru o odnosima s Hrvatima izvan Hrvatske

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zastupnici raspravljaju o Godišnjem izvješću o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za 2017. godinu.
Na 12. sjednici Sabora, zastupnici su raspravljali o Godišnjem izvješću o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za 2017. godinu. Podnositelj toga izvješća je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Za brojne projekte hrvatskih institucija i udruga diljem svijeta, Ured je u 2017. usmjerio više od 50 milijuna kuna, podatak je iz Izvješća o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan nje o kojemu će u srijedu raspravljati Hrvatski sabor.

Ured kontinuirano podupire aktivnosti kojima se želi očuvati hrvatski identitet i povezati s domovinom Hrvate u Bosni i Hercegovini, pripadnike hrvatske manjine u 12 europskih država, hrvatsko iseljeništvo.

Povezivanje s Hrvatima u BiH, potpora njihovu povratku i ostanku, čuvanje njihove jednakopravnosti strateški je interes hrvatske države. Jedan od načina ostvarenja toga cilja financiranje je različitih projekata za što je Hrvatska u 2017. izdvojila 23, 5 milijuna kuna, a od 2004. do 2017. čak 323 milijuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!