18:39 / 20.02.2020.

Autor: M.Š./Hina

U Saboru o službenoj statistici

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Glasovanje o već raspravljenim točkama najavljeno je za 12 sati.
Hrvatski sabor sjednicu je nastavio raspravom o konačnom prijedlogu Zakona o službenoj statistici kojim se zakonodavstvo RH usklađuje sa zakonodavstvom EU. Glasovanje o već raspravljenim točkama najavljeno je za 12 sati.

Konačnim se prijedlogom Zakona o službenoj statistici, koji se donosi po hitnom postupku, predlaže osnivanje Odbora za sustav službene statistike RH  koji bi bio isključivo sastavljen od predstavnika nositelja službene statistike RH kako bi se osigurala kvalitetnija koordinacija, učinkovitosti i kvalitete razvoja te proizvodnje i diseminacije službene statistike RH.

Sjednicu sabora gledajte uživo:


Propisuje se i da Državni zavod za statistiku može na zahtjev korisnika pružati usluge statističke obrade podataka koristeći se ranije prikupljenim podacima te da su sredstava ostvarena od obavljanja tih usluga namjenska sredstava koja se koriste za financiranje dodatnih troškova nastalih obavljanjem poslova na temelju kojih su prihodi nastali i za podmirenje troškova službene statistike.

Također, predlaže se i pojednostavljenje procedure donošenja Godišnjeg provedbenog plana tako da ga, umjesto Hrvatskog sabora, donosi Vlada RH, a sve kako bi se osiguralo njegovo donošenje do kraja tekuće godine za sljedeću godinu, odnosno kako bi Državni zavod za statistiku imao pravnu osnovu za prikupljanje podataka.

Prijenos možete pratiti od 9.30 na našem portalu i na HTV4.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!