11:59 / 09.12.2019.

Autor: V.K./Hina

U Saboru o Tuđmanu; dnevni red dopunjen točkom o Divjak

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski sabor ovaj će tjedan zasjedati od danas, a to mu je posljednji radni tjedan prije redovne zimske stanke, koja po Ustavu počinje 15. prosinca.
Hrvatski sabor u utorak je minutom šutnje odao počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu koji je umro na današnji dan prije 20 godina. 

- Državni vrh odao je počast prvom hrvatskom predsjedniku i utemeljitelju hrvatske države na zagrebačkom Mirogoju, rekao je zastupnicima predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pozvavši ih da minutom šutnje odaju počast dr. Franji Tuđmanu.

Hrvatski sabor u utorak je svoj dnevni red dopunio prijedlogom da se pokrene pitanje povjerenja ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, a prisegnuo je novi zastupnik Dražen Srpak (HDZ).

Opoziv ministrice Blaženke Divjak inicirao je SDP, a uz zastupnike te stranke zahtjev za opozivom potpisali su i zastupnici HSS-a, HSU-a i Živog zida.

Sukladno saborskom Poslovniku, ta je točka u dnevni red uvrštena bez odlučivanja, automatski. Vlada sada ima osmodnevni rok za očitovanje, a Sabor najviše 30 dana za raspravu.

No, s obzirom na to da 15. prosinca počinje redovna, zimska stanka u radu Sabora, o opozivu ministrice vjerojatno će se raspravljati tek u idućoj godini. 

Srpak umjesto Glavak

Dražen Srpak
novi je zastupnik u HDZ-ovim redovima, zamijenio je Sunčanu Glavak koja je od 1. prosinca zastupnica u Europskom parlamentu, tamo mijenja Dubravku Šuicu, koja je izabrana za potpredsjednicu Europske komisije.

O toj zamjeni Sabor je odlučio jednoglasno, sa 76 glasova 'za', nakon kraćeg čekanja kvoruma. 

Još nam četvero nedostaje, ima li netko od naših, fali nam još dvoje, brojao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković pa u jednom trenutku, šaleći se, zapitao je li u blizini SDP-ov Gordan Maras koji je u petak dobio zabranu dva dana govoriti u sabornici, uključujući i utorak.

- Je li tu kolega Maras, da dam na glasovanje da li da ga primimo natrag, kroz smijeh je upitao Jandroković koji je ranije otklonio prijedlog šefa SDP-ova Kluba Arsena Bauka da se Marasu kazna ublaži, pa da već danas dođe u sabornicu. 

- Maras je iz rasprave isključen na dva dana što se radi kad netko onemogućava rad Sabora, a on to nije činio, tumačio je Bauk. 

- U ovom mi je trenutku teško dati odgovor, vjerujem da se Maras obratio nadležnom Odboru za Ustav, ironizirao je Jandroković. 

Dražen Srpak, inače gradonačelnik Murskog Središća, prisegnuo je da će zastupničku dužnost obnašati savjesno i odgovorno, u radu se držati Ustava i zakona, zauzimati se za svekoliki napredak Hrvatske. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!