Šiljeg u Saboru: Nema opravdanja za poskupljenje vode u Zagrebu

02.02.2023.

Zadnja izmjena 12:55

Autor: HRT/Hina

Državni tajnik Mario Šiljeg u Saboru

Državni tajnik Mario Šiljeg u Saboru

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Na današnjem planu rada Hrvatskog sabora samo dvije točke dnevnoga reda - imenovanje troje članova Vijeća za elektroničke medije te izmjene Zakona o vodama. U raspravi o izmjenama Zakona o vodama državni tajnik Mario Šiljeg rekao je kako nema  nikakvog opravdanja za povećanje cijene vode u Zagrebu. 

Prema riječima predstavnika resornog ministarstva, zakon se ne mijenja samo zbog obveze usklađivanja s europskom direktivom o kvaliteti vode, nego zbog želje Vlade da se smanje golemi gubici pitke vode kako bi postala dostupna svakom hrvatskom građaninu i kućanstvu.

- Upravo putem javnih slavina, zdenaca i crpki osigurat će se pristup svima koji nemaju pristup vodi putem sustava javne vodoopskrbe, rekao je državni tajnik Mario Šiljeg.

Ministarstvo iznenađeno, HDZ optužuje vlast u Zagrebu


- Kao resorno ministarstvo neugodno smo iznenađeni porastom cijene vode u Zagrebu upravo zbog činjenice da je Vlada donijela nužni akt koji je trebalo primijeniti, da se naknade isplaćuju na crpljenu, a ne na isporučenu količinu vode, kako bismo smanjili gubitke, kazao je Mario Šiljeg u raspravi o izmjenama Zakona o vodama.


- Nije bilo nijednog opravdanog razloga za povećanje cijene vode, rekao je odgovarajući na upit Josipa Borića (HDZ).


Ocijenio je kako nije bilo lošijeg trenutka za povećanje cijene vode, s obzirom na posljedice energetske krize. Podsjetio da je Vlada više od 300 milijuna kuna isplatila isporučiteljima vodnih usluga kako bi se kompenziralo značajno poskupljenje električne energije.


U raspravi su HDZ-ovi zastupnici optužili vlast u Zagrebu da nema viziju i nije pripremila EU-ove projekte obnove starih vodovodnih cijevi, što se sada koristi kao opravdanje za skuplje račune.


- Nema dijela Hrvatske gdje nema ogromnih ulaganja u vodno-komunalnu infrastrukturu, pa je sramotno da naš glavni grad promišlja o povećanju cijene vodnih usluga. Kada vidimo koliko sredstava su privukli iz NPOO-a i koliko je ugovora potpisano, očito nisu imali viziju ni pripremljenih projekta, kazao je Tomislav Klarić (HDZ).


HDZ-ovcima je odgovorila Urša Raukar Gamulin (Možemo), podsjetivši da u Zagrebu voda nije poskupjela 10 godina.


- Na londonskoj burzi je 2007. godine dignuto 300 milijuna eura za obnovu vodovodne infrastrukture, a do danas se nije uložilo nijednog jedinog centa. Zna se tko je držao štangu Milanu Bandiću u tim nemoralnim i kriminalnim radnjama, rekla je.

Poboljšati pristup vodi


Izmjenama Zakona o vodama, koje je predložila Vlada, želi se poboljšati pristup vodi za ljudsku potrošnju za sve građane, a posebno za ranjive i marginalizirane skupine. U te skupine ubrajaju se socijalno ugrožene osobe, stanovništvo koje živi u seoskim, brdsko-planinskim i prometno nepovezanim područjima, na otocima, izbjeglice, migranti, beskućnici.

Njima je otežano ili nemoguće osigurati pristup vodi putem sustava javne vodoopskrbe, pa se zakonskim izmjenama to se želi promijeniti, primjerice pokretnom isporukom vode autocisternama i vodonoscima, postavljanjem javnih slavina na trgove, ulice itd.

Izmjenama se uvodi obveza provođenja procjene rizika za područja sliva vodozahvata vode namijenjene za ljudsku potrošnju. Za procjenu su nadležne Hrvatske vode i Institut za vode Josip Juraj Strossmayer. Krajnji rok za prvu procjenu rizika je do 12. srpnja 2027. godine.

Radi smanjenja gubitaka na prihvatljivu razinu, uvodi se i obveza provedbe procjene gubitaka vode u sustavima javne vodoopskrbe. Dužni su je provoditi vodovodi koji dnevno isporučuju najmanje 10.000 metara kubnih vode ili opskrbljuju najmanje 50.000 ljudi, što znači oko petina njih.

Sabor će raspraviti i Vladin prijedlog da za članove Vijeća za elektroničke medije (VEM) ponovno, na pet godina, imenuje Anitu Malenicu i Davora Marića te kao novog člana Željka Topića. Taj je prijedlog već podržao nadležni Odbor za informiranje i medije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!