19:58 / 30.07.2020.

Autor: I.D./Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HRT

U Saboru o zajmovima Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

Vrijednost ukupnog zaduživanja je 660 milijuna eura koje bi Hrvatska bi trebala dobiti putem tri zajma od međunarodnih financijskih institucija.
Nakon nekoliko burnih dana, mirnije je danas bilo i u Saboru. Zastupnici su raspravljali o financijama, točnije o tri kredita kojima će Hrvatska ublažavati posljedice krize izazvane pandemijom.

Vrijednost ukupnog zaduživanja je 660 milijuna eura koje bi Hrvatska bi trebala dobiti putem tri zajma od međunarodnih financijskih institucija.

To bi trebalo pomoći u rješavanju posljedica koronavirusa i potresa. Kriza je uzdrmala gospodarstvo no, tvrdi ministar financija Zdravko Marić, situacija se blago poboljšava.

- Od te 63,4 milijarde kuna potreba za financiranjem za 2020. godinu više od 56 milijardi kuna je realizirano. Do ove ljetne stanke i ljetnog nekakvog raspusta mi smo osigurali kompletne potrebe za financiranjem za 2020. godinu, kazao je ministar Marić.

Iz oporbenih redova - sumnje i kritike.

- Ja mislim da će problemi biti jako veliki i da će udar na naše gospodarstvo, samim time i na proračun - biti jako veliki, kazao je Nikola Grmoja, Most nezavisnih lista.

- Od onih 90% pada u travnju mi smo sada u srpnju, mjesecu koji je ipak u smislu ukupnih prihoda puno izdašniji, na minusu, ja ću reći pod navodnicima - samo 39%, kazao je Marić.

Od početka godine 46% je manja vrijednost fiskaliziranih računa u odnosu na isto razdoblje prethodne godine s jučerašnjim danom.

- Zajam će se morati vratiti bez obzira na to što su kamatne stope niske ostaje vraćanje glavnice duga, kazala je Katarina Peović, Radnička fronta.

- Hrvatska živi na kredite. Između ostalog je i ovaj lockdown pokazao taj problem, kazala je Anka Mrak-Taritaš, Glas.

- Mislim da smo pokazali u četiri godine da Hrvatska može živjeti bez dodatnih zaduživanja, rekao je ministar Marić.

Pozornost s proračuna i zajmova nakratko je skrenuo Davor Dretar, upozorivši na nepovoljnu situaciju u kojoj su se zbog epidemije našli glazbenici.

- Nikome u Hrvatskoj ne bi palo na pamet poručiti Oliveru Dragojeviću: "Pronađi si pravi posao". Spomenut ću evo osobno i Ninu Badrić i neke vrhunske glazbene zvijezde koje se poziva da dođu kopati krumpire ili raditi u polju rekao je Dretar, Domovinski pokret.

Pogledajte videozapis.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!