U Saboru obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv raka

03.02.2023.

Zadnja izmjena 12:52

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Zastupnici u borbi protiv raka

Zastupnici u borbi protiv raka

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Sutra se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka. U Hrvatskoj najviše ljudi umre od raka pluća i debelog crijeva. Još je nezadovoljavajući broj građana koji odlaze na preventivne preglede. 

Odaziv žena na rano otkrivanje raka grlića maternice samo je 20 posto, a od te bolesti svakog trećeg dana umre jedna žena, rečeno je na sjednici posvećenoj borbi protiv raka u Saboru.

- Moramo pozvati i reći izvolite to napraviti jer je to za vaše zdravlje. Kao što ja kažem kada predajem damama u seoskim sredinama kada krvare nekoliko godina u postmenopauzi, a nisu se javile ginekologu. Govorim im da je to kao da gori crvena lampica u autu, a one dalje voze, govori prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Zajednička fotografija saborskih zastupnica u crvenim haljinama


Saborske zastupnice zajedničkom su fotografijom u crvenoj odjeći obilježile Dan crvenih haljina, odnosno Dan borbe protiv raka. 

Fotografiju je na svojem Facebook profilu objavila Anka Mrak-Taritaš (GLAS).

- Danas sve nosimo crveno jer smo se priključile kampanji “Dan crvenih haljina”, kojom se podiže svijest o moždanom udaru kod žena. Žene su u u odnosu na muškarce u znatno većem riziku od moždanog udara, a i dalje se premalo radi na prevenciji, edukaciji i liječenju, posebno rehabilitaciji, napisala je Mrak-Taritaš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!