09:33 / 14.03.2018.

Autor: T.M./B.S./HRT

U Saboru opet ideološke borbe i kritike na račun vladajućih

Božo Petrov (foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Božo Petrov (foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Komentirala se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, HDZ i premijer Anrej Plenković.
Predsjedničinu službenom posjetu Južnoj Americi posvećeno je pet minuta u Hrvatskom saboru. Zbog njezine izjave u Buenos Airesu kako su nakon 2. svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti svoje domoljublje, SDP je zatražio stanku.

Arsen Bauk (SDP) kritizirao je nastup predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Argentini objasnivši to ovako - da je Angela Merkel za svog posjeta Buenos Airesu kojim slučajem izjavila ono što je rekla hrvatska predsjednica, danas bi u Njemačkoj raspravljali "hoće li je po povratku smjestiti u zatvor ili neku drugu ustanovu". Aludirao je Bauk pritom na to da su nakon Drugog svjetskog rata u Argentinu odlazili mahom nacisti, odnosno ustaška emigracija u našem slučaju.Ustaše i partizani bili su okosnica i izlaganja Mostove stranke. Njihov predsjednik Božo Petrov tvrdi da je Hrvatska među dvije gospodarski najlošije zemlje u Europskoj uniji zato što se ova Vlada i HDZ bave isključivo ideološkim pitanjima. Petrov je vladajućima sa saborske govornice poručio kako se ponašaju po modelu "sve za fotelju, fotelju ni za što". Umjesto o važnim temama za život građana raspravljaju o ideološkim. Upitao ih je kada su zadnji puta na Kubu HDZ-a četiri sata pričali o Agrokoru, poljoprivredi, odlasku mladih iz Hrvatske.Bačić se nakon izlaganja Bože Petrova požalio da je povrijeđen Poslovnik i da ga šef Mosta omalovažava.Ideološke borbe i bespredmetne rasprave utihnule su na Trgu Sv. Marka kad je stigla vijest o smrti generala Petra Stipetića. U tom trenutku HSS je tražio stanku kako bi Sabor odao počast preminulome generalu.

Saborski zastupnik Živog Zida Branimir Bunjac se osvrnuo na medijske napise prema kojima je premijer kolegama u stranci, tijekom sastanka o Istanbulskoj konvenciji, poručio: "Što ste mislili - da će se ovom konvencijom biti srušena Vlada? Ako će netko srušiti Vladu onda ću to biti ja i nakon toga ćemo ići na parlamentarne izbore gdje ću ja slagati liste, a na njima neće biti pola vas". Iz te je Plenkovićeve poruke, kaže, saznao da opstanak Vlade ne ovisi o koalicijskim partnerima, stranačkim tijelima, uspjesima ili neuspjesima, već isključivo o volji jednoga pojedinca.Anka Mrak Taritaš (GLAS) za saborskom govornicom je rekla kako nije željela biti zloguki prorok kada je govorila o posljedicama otapanja snijega, odnosno poplavama i klizištima. "Klimatske promjene su činjenice", ustvrdila je, dodavši kako klizišta nastaju tamo gdje je čovjek nešto radio. Govoreći o Hrvatskoj Kostajnici, rekla je da se mora znati kako tamo više na klizištu nema gradnje. Vladi je poručila da konzultira stručnjake, "ne čini ludosti" te da ne dopusti da se ljudi tamo vrate."Poštovane kolege, kolegice i druge rodne, transrodne osobe", započeo je svoje obraćanje Željko Glasnović koji je govorio o medijskom prostoru u Hrvatskoj. Usporedio je Hrvatsku s Rusijom i Kinom, rekavši da u hrvatskom medijskom prostoru postoje ostaci agitrpropa bivšeg sistema čiji je zadatak sakriti istinu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!