10:40 / 03.04.2019.

Autor: HRT

U Saboru optužbe na račun Uljanika

Foto: arhiva, Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: arhiva, Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kao i svake srijede, rad Hrvatskog sabora i danas je počeo slobodnim govorima.
Saborski zastupnici opozicije i pozicije nastavili su se u slobodnoj raspravi, međusobno optuživati čija je vlast odgovorna za loše stanje u pulskom Uljaniku, pa su tako iz IDS-a optuživali HDZ da se kroz zanemarivanje tog brodogradilišta obračunava s krajevima gdje nisu na vlasti, u ovom slučaju Istrom, što su iz HDZ-a odbacili i uzvraćali da IDS tim optužbama pokušava "oprati vlastitu nečistu savjest".

Tulio Demetlika (IDS) kazao je da Vlada ima dva modela djelovanja - jedan za područja u kojima je HDZ na vlasti, a drugi za ona u kojima nije. 

- Uljanik se nalazi na ovom drugom području i očito je da zbog toga ne može računati na potporu države. Zastrašujuće je da se cijela jedna regija kažnjava zbog političkih interesa HDZ-a, kazao je i dodao da je ova Vlada odlučila uništiti brodogradnju, a radnike osuditi na socijalnu pomoć.   

Branko Bačić (HDZ) uzvratio mu je da IDS pokušava sakriti vlastitu odgovornost za krizu u pulskom brodogradilištu.

Ines Strenja (MOST) podsjetila je na slučaj hrvatske braniteljice Ljiljane Zmijanović koja se javila na natječaj za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka, imala magisterij, doktorat i znanstvene radove iz traženog područja, ali je na to mjesto imenovana žena s dvije stranačke članske iskaznice.

- HDZ se uvijek poziva na branitelje kad treba, donio se zakon i branitelji imaju prednost, ali nije tako. Naše društvo razaraju klijentelizam, korupcija, nepotizam i politička podobnosti, mladi odlaze iz Hrvatske jer ne mogu naći posao zbog onih koji su politički podobni, koji imaju i dvije stranačke iskaznice, ustvrdila je Strenja.

Branimir Bunjac (Živi zid/SNAGA) pozvao je Ministarstvo poljoprivrede i Vladu da odmah uvede moratorij na korištenje kancerogenog herbicida glifosata u Hrvatskoj i u konačnici donese zakon kojim će se u potpunosti zabraniti.

Istraživanja pokazuju da je glifosat već toliko rasprostranjen da ga danas ima doslovce čak i u našoj odjeći, u zraku koji udišemo i u vodi koju pijemo. Koristi se čak u 750 proizvoda, pa nije ni čudo da ga ima posvuda, upozorio je. - Prema statistikama Ministarstva zdravstva, apsolutno sve vrste raka u Hrvatskoj su u porastu i mi smo trenutno među top 10 država u svijetu po broju umrlih od raka. Štoviše, rak je trenutno postao ubojica br. 2 u Hrvatskoj, a lako bi nam se moglo dogoditi da uskoro prestigne i bolesti srca pa postane broj 1, kaže Bunjac.

Boris Milošević (SDSS) osvrnuo se na "akciju za Milu", a potom je kazao da mu se obraćaju građani s problemom da gradovi u kojima žive ili su živjeli uklanjaju njihove ruševine miniranih kuća. Ti ljudi se terete da moraju platiti uklanjanje tih ruševina. Imam primjer jedne žene koja za to mora platiti 20.000 kuna, kazao je među ostalim Milošević.   

Marin Skibola (nezavisni) upozorio je da zdravstvenom sustavu, prema posljednjim procjenama,  nedostaje između 8 i 12 tisuća medicinskih sestara i tehničara. Dodao je da ih je od ulaska Hrvatske u EU iz zemlje otišlo više od 1000. 

Silvano Hrelja (GLAS/HSU) naglasio je kako brodogradilište Uljanik čini 60% hrvatske brodogradnje, a primilo je tek 20% iznosa namijenjenog hrvatskoj brodogradnji. Upozorio je i da se Vlada olako odriče radnih mjesta te  apelirao da se zbrinu radnici.

- Nesreća Uljanika je u tome što je ostao zadnji, ustvrdio je Hrelja te ukazao na dalekosežne posljedice od zatvaranja Uljanika i brodograđevne industrije, ustvrdivši kako se uskoro u Hrvatskoj uskoro neće ništa proizvoditi, pa će postati laka meta zemljama s razvijenom industrijom kojoj je potrebna jeftina radna snaga.

Stjepan Čuraj (HNS) izrazio je ponos što se cijela Hrvatska ujedinila kako bi pomogla djevojčici Mili Rončević, koja boluje od rijetkog oblika leukemije. Poručio je da treba sustavno riješiti problem skupog liječenja u inozemstvu i nabavci skupih lijekova, umjesto da to bude prepušteno pojedinačnom djelovanju. Osvrnuo se na Europsku referentnu mrežu za liječenje malignih bolesti rekavši kako se Hrvatska tu treba aktivnije uključiti, posebno pri tome spomenuvši KBC Zagreb.

Branko Bačić (HDZ) odbacio je optužbe kojima IDS, kako kaže, "pokušava oprati vlastitu nečistu savjest". Rekao je da je aktualna Vlada za Uljanik već izdvojila 3,1 milijardi kuna. Iznoseći kronologiju pokušaja spašavanja Uljanika kazao je da je Uprava Uljanika imala mogućnost izabrati strateškog partnera koji može jamčiti nastavak proizvodnje te predložiti plan restrukturiranja, ali da to nisu uspjeli.

- Za restrukturiranje je potrebno osigurati 1,4 milijarde eura, odnosno 10,8 milijardi kuna i Vlada nije imala jamstva da taj zadnji trošak neće ići na teret poreznih obveznika, naglasio je Bačić. Podsjetio je da je Vlada održala sjednicu u Puli te definirala projekte za Istru vrijedne više od milijardu kuna, kao i odluku o nastavku izgradnje Istarskog ipsilona od Pazina do tunela Učka.

Peđa Grbin (SDP) upozorio je da se problem Uljanika ne rješava, da se ne događa ništa osim što iz brodogradilišta svakodnevno odlazi na desetke radnika jer im je dosta neizvjesnosti zbog nečinjenja Vlade i ministra gospodarstva, "koji valjda čekaju da će se problem riješiti sam od sebe". 

- Izgubljeno je vrijeme u kojem se moglo nešto napraviti, ali nije učinjeno ništa, tvrdi Grbin i optužuje premijera Andreja Plenkovića da ne poduzima ništa kako ne bi narušio svoj "PR" uoči europarlamentarnih izbora.

- Tako se ne vodi država, poručio je i dodao kako zna da je teško donijeti odluku jer nema puno izbora, te na tome ne zavidi premijeru, ali se ona mora donijeti. Dodao je da je najveći pojedinačni vlasnik Uljanika Hrvatska i da "ne može Vlada bježati od odgovornosti, biti neodlučna i ne činiti ništa dok radnici ne primaju plaće". 

Željko Glasnović (Neovisni za Hrvatsku) ovoga je puta svoj govor posvetio Mladenu Bajiću, bivšem glavnom državnom odvjetniku.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!