Bauk i Mažar o mogućoj predsjednici Povjerenstva za sukob interesa

09.02.2023.

Zadnja izmjena 09:50

Autor: HRT

Arsen Bauk i Nikola Mažar

Arsen Bauk i Nikola Mažar

Foto: HTV / HRT

U nastavku 15. sjednice Sabora zastupnici će raspravljati o završnoj listi kandidata za izbor predsjednice i članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Glasovanje je tajno. 

Za predsjednicu Povjerenstava predložene su sadašnja predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković, Aleksandra Jozić-Ileković, Nike Nodilo-Lakoš i Ines Pavlačić. Jozić-Ileković, Pavlačić i Nodilo-Lakoš također su kandidatkinje za članice Povjerenstva. Uz njih, za članove Povjerenstva se predlažu se i Tatjana Gojak, Željko Humek, Dražen Jović, Igor Lukač, Nikša Marušić, Ana Poljak, Tomislav Šunjić i Doris Ušalj

Jozić-Ileković osoba je s bogatom biografijom, bila je savjetnica ministra uprave, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP), zamjenica predstojnika Vladina Ureda za zakonodavstvo itd. Ostale kandidatkinje slabo su poznate široj javnosti, Pavlačić je pročelnica karlovačkoga gradskog ureda za upravu, a Nodilo-Lakoš savjetnica uprave zagrebačke Gradske plinare.

Nataša Novaković izabrana je na tu dužnost u ožujku 2018. Mandat vrijedi pet godina, do kraja veljače Hrvatski sabor trebao bi izabrati novi sastav ovoga tijela.

- Danas ćemo vidjeti na raspravi jest pet godina rada Povjerenstva te životopise svih kandidata, istaknuo je Nikola Mažar iz HDZ-a, dodajući da će stajališta početi iznositi tijekom rasprave.

Na upit ima li Novaković podršku HDZ-a, Mažar odgovara.

- Predsjednica Novaković bila je podržana iz drugog pokušaja. Treba nam neovisan i stručan kandidat, sve će se pokazati na glasanju 17. veljače. 

SDP-ov Arsen Bauk dao je također ocjenu rada Nataše Novaković

- Najbolja je ocjena da bi najbolje bilo da je HDZ ponovno ne izabere. Moja ocjena da je donijela dosta dobrih odluka, nekoliko dvojbenih i jednu lošu. Postoje elementi da bi se Novaković moglo ponovno izabrati, ali neću napraviti grešku i otpisati ostale kandidate, poručio je. 

Nataša Novaković otpisana je i prije najave da se pokreće postupak protiv glasnogovornika Vlade Marka Milića, smatra Bauk. 

Govori se da bi kandidatkinja vladajuće većine za predsjednicu Povjerenstva mogla biti Aleksandra Jozić-Ileković.

- Mi danas imamo raspravu o svim kandidatima, 17. veljače imamo glasovanje. Klub HDZ-a će do tada raspravljati i o toj temi, ističe Mažar. 

Raspravu u Saboru možete pratiti u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!