U Saboru rasprava o zabrani TikToka

24.03.2023.

14:40

Autor: M.Š./Hina/HRT

TikTok - Ilustracija

TikTok - Ilustracija

Foto: Dado Ruvic//File Photo / REUTERS

Zastupnici u Saboru raspravljali su o kibernetičkom kriminalu kao rastućoj prijetnji pravima građana i gospodarstvu te komentirali aktualnu temu o zabrani društvene mreže TikTok.

- Pratimo to što se događa oko TikToka. Ali to vam je pitanje nacionalne sigurnosti. Pratimo situaciju, ne mogu vam sada reći koji je naš stav, trebamo uključiti druge institucije, sve što je štetno za građane, za djecu, što može kvariti hrvatsko društvo, apsolutno ćemo biti protiv toga, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

- Evidentno je da su sada države krenule u smjeru jačanja sigurnost od špijunaže, uzimanja podataka koji bi mogli biti od koristi zemljama koje ili pomažu Rusiji ili nisu osudile agresiju. To je razumljivo, ali međutim, imamo problem s drugim aspektom društvenih mreža. Tiče se njihovoh poslovnog modela. Niti jedna država nije reagirala. Poslovni model svih društvenih mreža počiva na tome da se ljudi i njihovi osobni podaci treitraju kao roba na tržištu. To je osnovni problem koji je trebalo riješavati već prije, ističe zastupnica Sandra Benčić iz Možemo.

- Preporuka je Europske komisije da na službenim telefonima ne koriste tu aplikaciju. Ne vjerujem da su zabrane dobar način rada. Ne braniti, više educirati, pa ako netko želi preuzeti rizik, to je njegova stvar, ističe Domagoj Hajduković, zastupnik iz redova Socijaldemokrata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!