15:56 / 11.11.2020.

Autor: I.Z./Hina

U Saboru raspravljen prijedlog izmjena Zakon o strancima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Katić je objasnio da će poslodavac prvo morati zatražiti domaćeg radnika, ponuditi mu određenu plaću i uvjete, pa ako pristane, zaposliti ga.
Saborski zastupnici raspravili su danas Konačni prijedlog zakona o strancima za koji oporba tvrdi da će pridonijeti padu cijene rada, smanjiti broj raspoloživih radnih mjesta za domaću radnu snagu te narušiti demografsku strukturu stanovništva Hrvatske.
➡️ Izglasan rebalans državnog proračuna ➡️ Plenković o interpelaciji: Promašena tema ➡️ Marić i Vujčić o uvođenju eura umjesto kune

Vesna Vučemilović (Klub Domovinskog pokreta) najavila je kako neće podržati zakonski prijedlog, ustvrdivši kako Hrvatska postaje useljenička zemlja i da se mijenja demografska struktura stanovništva, što postaje sve veći problem kada se zna da dolazi niskokvalificiran aradna snaga iz Nepala, Pakistana i Bangladeša.

- Uglavnom, poslodavcima je prepušteno da vode useljeničku politiku dok se država iz toga izuzela, ocijenila je Vučemilović založivši se za izradu strategije povratka iseljenika i vođenje selektivne imigracijske politike.

Davor Ivo Stier (Klub HDZ-a) najavivši potporu zakonskom prijedlogu rekao je da se njima rješavaju pitanja koja do sada nisu riješena, kao što je primjerice uvođenje dugotrajne vize; usklađuje se s pravnim standardima EU i odredbama Schengenskog sporazuma, što je bilo nužno s obzirom da je Hrvatska jedna od najsigurnijih svjetskih destinacija,  kazao je.

Zakonskim se prijedlogom također propisuju povoljniji uvjeti za pripadnike hrvatskog naroda koji nemaju hrvatsko državljanstvo, pa se umjesto dosadašnjih 5 utvrđuju 3 godine boravka u Hrvatskoj i oslobađaju se obveze polaganja testa hrvatskog jezika.

- Hrvatskim gospodarstvenicima se omogućuje da učinkovitije i na legalan način osiguraju potrebnu radnu snagu, uzimajući u obzir demografske i društvene okolnosti, dodao je Stier.

Zvonimir Troskot (Klub Mosta) rekao je da ne može podržati predloženi zakon, jer, kako smatra, nije dobro napisan, budući u fokusu nisu hrvatski građani.
Koliko je domaćih radnika ostalo bez posla i neisplaćenih plaća i naknada, a mi uvozimo strance, upitao je Troskot, ocijenivši kako je to ugroza radnih ljudi u Hrvatskoj. Upozorio je i na problem demografske strukture stanovništva.

- Poruka vlasti građanima je  - snađite se sami, ako zbog stranaca izgubite posao, ustvrdio je Troskot. Manjak radne snage treba regulirati povećanjem plaća domaćim radnicima kako ne bi odlazili u inozemstvo u potrazi za boljim primanjima, dodao je.

Sandra Benčić (Klub Zeleno-lijevog bloka) ustvrdila je da je Vlada RH iz slovenskog modela preuzela ono što joj odgovara, ali ne i odredbe o zaštiti radnika. Smatra da se stranim radnicima često krše ljudska i radna prava. Založila se za ukidanje dozvole za uvoz radne snage poduzetnicima koji ne isplaćuju plaću ili ju isplaćuju neredovito, odnosno strane radnike stavljaju u nepovoljniji položaj.

Marijana Puljak (Klub SSIP, Pametno, Glas) rekla je kako imigracijska politika ne može biti parcijalna, nego treba biti sveobuhvatna kao rezultat razvojne strategije, a ne temeljna na dva članka predloženog zakona. Pozdravila je uvođenje dozvole za visokokvalificirane "digitalne nomade" i IT stručnjake  koji rade na daljinute olakšavanje procedura zapošljavanja.

- Odlučili smo da nema kvote za zapošljavanje stranaca, a ovdje će Vlada za svaku godinu donositi uvjete za useljavanje, rekla je Anka Mrak Taritaš (Glas).

- To nije nikakva formalna kvota, poslodavci će sami odlučivati koga će zaposliti, odgovorio je državni tajnik u MUP-u Žarko Katić, koji je predstavio konačan tekst zakona o strancima, prema kojemu Vlada više neće donositi odluku o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca, nego su poslodavci u obvezi prije podnošenja zahtjeva za dozvolu boravka i rada stranaca prethodno zatražiti od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) provedbu testa tržišta rada.

- On to mora učiniti najdulje u roku 15 radnih dana, kazao je Katić.

Cijena rada neće se sniziti

Otklonio je bojazni da bi novi model za strance mogao sniziti cijenu rada u Hrvatskoj.

- Logika je da bi novi model zapošljavanja bio veća brana u snižavanju cijene rada, odgovorio je Anti Kujundžiću (Most) koji smatra da bi se to posebno moglo dogoditi u zanimanjima koja nisu deficitarna.

Katić je objasnio da će poslodavac prvo morati zatražiti domaćeg radnika, ponuditi mu određenu plaću i uvjete, pa ako pristane, zaposliti ga. Dakle, nije u prilici ni tražiti stranca kojem će dati manju plaću, odgovorio je Mostovu zastupniku. Katarini Peović (RF) uzvratio je da se tržište radne snage nije liberaliziralo, da će zapošljavanje stranaca ovisiti o stanju na tržištu radne snage. Peović je, naime, kazala kako sindikati nisu pozitivno ocijenili ukidanje kvota i liberalizaciju uvoza radne snage, držeći da se time ide na ruku poduzetnicima i to onima koji mogu, a ne žele bolje platiti radnu snagu, poput one u građevini.

Gari Capelli (HDZ) ističe da prošlogodišnju, rekordnu turističku sezonu, ne bi bilo moguće odraditi bez stranaca. U turizmu smo ih imali oko 20 tisuća, tražili smo na domaćem tržištu i došli do broja od četiri tisuće, kazao je zastupnik.
Katić je naveo da najviše stranaca u Hrvatsku dolazi zbog rada, lani je to učinilo više od 72 tisuće državljana trećih zemalja, da u manjem opsegu dolaze radi spajanja obitelji, odnosno studiranja.

- U Hrvatsku se useljava premalo stranaca koji se samozapošljavaju, npr, obrtnika. Nedostaje nam useljeništvo koje se sastoji od obitelji koje će udahnuti život ruralnom području, istaknuo je Katić i naveo da sve više općina i gradova vidi da je to nužno.

- Zakonite migracije mogu biti korisne našem gospodarstvu i društvu u cjelini, poručio je državni tajnik u MUP-u, napominjući da nakon svakog popisa, Hrvatska ima sve manje stanovništva, dijelom zbog manje rođenih te zbog većeg iseljavanja nego useljavanja. U protekle četiri godine radna je migracija bila u porastu, kazao je Katić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!