12:58 / 14.09.2021.

Autor: HRT/D.D.

Klub zeleno-lijevog bloka: Posebno ćemo raditi na šest tema

U Saboru se održala konferencija Kluba zeleno-lijevog bloka

U Saboru se održala konferencija Kluba zeleno-lijevog bloka

Foto: Studio 4 / HRT

Zastupnici Kluba zeleno-lijevog bloka najavili su u utorak da će se tijekom jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora najviše baviti izmjenama Zakona o obnovi i Zakona o radu, te regulacijom agencija za naplatu potraživanja.

Saborski zastupnici Sandra Benčić, Ivana Kekin, Urša Raukar-Gamulin, Damir Bakić, Bojan Glavašević i Vilim Matula su najavili prioritete rada Kluba zeleno-lijevog bloka u jesenskom zasjedanju.

Na samom početku konferencije Sandra Benčić je predstavila novu zastupnicu Ivanu Kekin, predsjednicu Nove ljevice, i izrazila je kako se veseli zajedničkom radu.

- Ovdje smo danas da bi najavili koji su naši fokusi ove jeseni u smislu naših zakonodavnih inicijativa koje ćemo predlagati u Saboru. Istaknuli bismo šest tema na kojima ćemo raditi: u prvom redu to je Zakon o obnovi, drugi je paket različitih prijedloga amandmana na nekoliko zakona kojima bi se olakšao položaj građana u poslovanju s financijskim institucijama koji će isto tako obuhvaćati prijedlog regulacija agencija za naplatu potraživanja, najavila je Sandra Benčić, članica Sabora Republike Hrvatske (Možemo).

- Naša treća inicijativa tiče se prevencije devastacije obale, svi smo pratili slučaj Vruje, međutim takvih slučajeva ima duž obale i naših otoka. Samim zakonodavnim institucionalnim okvirom može se jako puno napraviti da se takve stvari spriječe, kaže Benčić.

Najavila je kako tražiti i izmjenu modela financiranja iz Programa ruralnog razvoja i drugih programa kojima se financiraju OPG-ovi iz razloga što žele ojačati položaj takozvanih malih OPG-ova kako bi bili održiviji. Benčić je istaknula kako se oni trenutno u mnogim natječajima takmiče pod istim uvjetima s velikim OPG-ovima i vrlo teško mogu ostvariti jednak pristup sredstvima.

- Jedan od važnih fokusa bit će pitanje rada i minimalne plaće, ali posebno Zakona o radu, a isto tako nam je jedan od fokusa Zakon o civilnoj zaštiti, dodala je.

O Zakonu o obnovi

Benčić je naglasila da je Zakon o obnovi bio nužan i da se, još kad se Zakon donosio, upozoravalo da predviđeni zakonodavni okvir nije efikasan i kako će usporiti obnovu.

- Prvi razlog je što unutar procesa, od podnošenja zahtjeva do realizacije obnove, sudjeluje prevelik broj institucija, mi smo i tada tražili da jedna institucija bude zadužena za facilitiranje čitavog procesa obnove, od zaprimanja zahtjeva pa sve do nadzora i isplate nakon što se obnova završi. To se nažalost nije dogodilo i vjerujemo da su sada i vladajući uvidjeli da ovakav model nije održiv i da neće dovesti ni do kakve obnove, a kamoli brze i efikasne, zaključila je Benčić.

- Naši zahtjevi će biti da se unutar jedne institucije osigura čitav proces postupka obnove, drugo da se konstrukcijska obnova radi po zakonu, a ne prema pojedinačnim zahtjevima vlasnika ili suvlasnika zgrada. To je bitno jer ćemo na taj način riješiti nekoliko problema: prvo nećemo imati upravni postupak koji sam po sebi dugo traje, drugo neće biti nužno da se suvlasnici i vlasnici dogovaraju pa da netko može opstruirati zapravo od suvlasnika obnovu ako ima dovoljan udio u zgradi, i treća stvar je samo pitanje tko je vlasnik, je li imao prebivalište ili boravište postaje potpuno irelevantno, jer mi zagovaramo pristup konstrukcijske obnove zgrada i to zbog javne sigurnosti i javnog interesa, a ne privatnog, naglasila je Sandra Benčić.

Dodala je da će tražiti da se programom mjera odrede prioriteti obnove te da lokalne jedinice mogu same raditi projektnu dokumentaciju za cijele blokove naselja,uz uključivanje i energetske obnove, a čime bi se pojeftinila cijena i povećao interes tvrtki.

Zastupnik Vilim Matula najavio je pak zalaganje za male poljoprivrednike i OPG-ove kako bi lakše mogli doći do zemlje i bespovratnih potpora iz EU-a, a Urša Raukar-Gamulin za jačanje radničkih prava u okviru izmjenama Zakona o radu.

- Tražimo da ugovori na neodređeno postanu standard, kazala je Raukar-Gamulin.

Ivana Kekin kazala je da će tražiti i promjene u sustavu Civilne zaštite za koji je ocijenila da nije adekvatan i niti "na razini zadatka", te da će se založiti za uspostavljanje hitne helikopterske medicinske službe.

Intenzivno ćemo se baviti i obrazovanjem, posebice deficitom nastavnika matematike i prirodnih predmeta, dodao je Damir Bakić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!