08:06 / 02.05.2019.

Autor: T.V./HRT/Hina

U Saboru slobodni govori, inspektorat i ugljikovodici

-

-

Foto: - / -

Zbog Praznika rada Sabor je zasjedanje počeo dan kasnije i to izlaganjma na slobodnu temu. SDP je tako najavio zakon o povećanju plaća, a Promijenimo hrvatsku Vladu kritizira zbog automatske dodjele koncesija za poljoprivredno zemljište Fortenovoj.
Nastavljena je 12. sjednica Hrvatskog sabora. Zastupnici su na početku rasprave minutom šutnje odali počast 12-orici hrvatskih redarstvenika koji su na današnji dan 1991. godine ubijeni u zasjedi pobunjenih Srba u Borovom Selu. Sjednica je nastavljena slobodnim govorima kojima prema Poslovniku, uvijek počinje radni tjedan zastupnika.

SDP će idući tjedan u saborsku proceduru uputiti prijedlog zakona o povećanju plaća, najavio je u govoru o slobodnoj temi u sabornici predsjednik stranke Davor Bernardić. Predlažu povećati neoporezivu osnovicu s 3 tisuće 800 kuna na 5 tisuća kuna. To će, ističe, utjecati na plaće svih zaposlenih, a ne samo, kao u posljednjoj Vladinoj poreznoj reformi, na plaće 15 tisuća najbogatijih.

Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku u sabornici je zatražio da se raspiše javni natječaj za dodjelu koncesija na 32 tisuće hektara najplodnije obradive zemlje u Hrvatskoj, a da je se automatski ne prenosi na Fortenovu kao nasljednicu Agrokora. Taj automatski prijenos Vlada je utemeljila, kaže Lovrinović, na kriminalnom Lex Agrokoru. Lovrinović je od Vlade zatražio i obustavu dodjele potpora za velike poljoprivredne kompanije, kao i očitovanje SOA-e ima li u sustavu Fortenove moguće ugroze nacionalnih interesa.

Oporbena izlaganja pažljivo je poslušao HDZ-ovac Branko Bačić i shvatio da oporba ima, čini se, rješenje za sve izazove te da samo što ih nisu uputili u saborsku proceduru. No zabrinjava ga što je 33-oje oporbenih zastupnika nedavno doživjelo, kako kaže, blamažu pred Ustavnim sudom koji njihov prijedlog o ocjeni ustavnosti zakona o poljoprivrednom zemljištu nije želio ni raspravljati, zbog niza netočnosti, nego ga je samo jednostavno odbacio.


Rasprava o objedinjavanju inspekcijskog nadzora u Državnom inspektoratu, dio oporbe prigovara

Dio oporbenih saborskih zastupnika u raspravi o izmjenama Zakona o tržištu električne energije te o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, koje se donose zbog objedinjavanja nadzora u Državnom inspektoratu, prigovorio je zbog kašnjenja jer je Državni inspektorat počeo raditi 1. travnja, no državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike odbacio je tvrdnju da postoji kašnjenje.

- Državni inspektorat počeo je s radom 1. travnja i zašto se kasni s usklađivanjem zakona, upitao je Davor Vlaović (HSS). "Ako želimo učinkovitu i transparentnu javnu upravu, onda se usklađivanje zakona mora napraviti na vrijeme", ustvrdio je.

I Saša Đujić (SDP) ocijenio je da se kasni budući da je Državni inspektorat trebao profunkcionirati s 1. travnjem ove godine.

- A mi danas tek usklađujemo zakone, to znači da to ne funkcionira i nije spremno i da je jedina intencija bila da Andrija Mikulić što prije sjedne na tu funkciju, dodao je.

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić, koji je u Saboru branio zakonske izmjene, odbacio je tvrdnju da postoji kašnjenje.

- Nismo ni u kakvom kašnjenju u smislu funkcioniranja Državnog inspektorata, svi elektroenergetski inspektori od 1. travnja zaposlenici su Državnog inspektorata i to je pokriveno prijelaznim i završnim odredbama, kazao je.

SDP-ov Đujić u raspravi  je upozorio i na povećanje cijene plina, struje i goriva. Umjesto da se raspravlja o tome kako građanima Hrvatske učiniti energente dostupnijima, dodao je, raspravlja se o "kadroviranju unutar HDZ-a i preuzimanju institucija". Sličnog je stava i Gordan Maras (SDP) koji kaže da se ne govori o tome da će litra benzina uskoro biti 11 kuna, ali se zato već mjesecima priča o "uhljebljivanju Andrije Mikulića".

- Ne raspravljamo o Mikuliću, nego o osnivanju Državnom inspektoratu o čemu ne bismo raspravljali da ga vi niste demontirali, odgovorio mu je HDZ-ov Branko Bačić. Procijenio je da će objedinjena inspekcija biti učinkovitija.

Što se tiče cijene goriva Bačić podsjeća da je ona vezana uz cijenu nafte na mediteranskom tržištu , a na upit HSS-ova Vlaovića hoće li Vlada intervenirati, Bačić je podsjetio da je već jednom reagirala smanjenjem stope PDV-a na energente s 25 na 13 posto.

Ivana Lovrinovića (Pokrenimo Hrvatsku) zanimalo je zašto se ni nakon više od 100 dana ne zna uzrok požara u Hidroelektrani Dubrovnik u kojem su smrtno stradala tri radnika. Državni tajnik Milatić odgovorio je da su za izvještaj vezan za događaj u HE Dubrovnik mjerodavna neovisna tijela, a ne Ministarstvo i Vlada, te da ondje mora potražiti odgovor na pitanje.

Slijedom izmjena Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika i izmjena Zakona o tržištu električne energije od 1. travnja ove godine Državni inspektorat preuzima poslove inspekcijskog nadzora iz nadležnosti naftno-rudarske inspekcije te one koje su provodili inspektori sukladno Zakonu o tržištu električne energije.

Oporba za izmjenu Uredbe o naknadi za eksploataciju ugljikovodika, vladajući protiv

Saborska oporba dala je potporu HSS-ovu prijedlogu koji Vladu obvezuje da u roku od 90 dana izmijeni Uredbu o naknadi za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, tako da se unutar rente od 10 posto osigura veći prihod lokalnim jedinicama, no vladajući ga ne prihvaćaju uz obrazloženje da su u tom smislu potpisani međudržavni ugovori koji vrijede do 2024..

U ime Kluba HSS-a Davor Vlaović rekao je da se prijedlog odnosi na više hrvatskih županija, a tako prikupljeni prihod koristio bi se za sufinanciranje projekata iz EU fondova. Podsjetio je da, primjerice mađarski MOL u drugim zemljama plaća tu naknadu između 15 i 28 posto, te da je HSS-ov prijedlog utemeljen upravo na takvoj praksi.

Miro Totgergeli je u ime HDZ-a dao potporu Vladi te se usprotivio izmjenama spomenute uredbe, istaknuvši da su jedinice lokalne samouprave nekada dobivale 3 posto naknade, a sada dobivaju 3 posto od 10 posto, a županije 2 posto naknade, dok ju ranije nisu dobivale. U državni proračun ide 5 posto naknade za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, kazao je Totgergeli i dodao kako su se nalazišta nekad više eksploatirala i bila izdašnija, pa su i prihodi bili veći.

Milatić: Ukupni prihodi od naknada oko 450 milijuna kuna

Državni tajnik za energetiku Ivo Milatić ustvrdio je kako prema sadašnjem zakonu lokalne jedinice nisu zakinute, već da je prihoda od naknada svakim danom sve više. Najavio je da se za šest mjeseci zatvaraju natječaji za eksploatacijska polja Panon 2, što će biti novi prihod za jedinice lokalne samouprave. Milatić je ustvrdio da su ukupni prihodi od tih naknada na razini 450 milijuna kuna te najavio izradu stručne analize te će se, kada bude gotova, razmotriti njezini rezultati i iskustva drugih zemalja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!