11:46 / 02.07.2018.

Autor: I.M./Hina

U Saboru stanka za stankom, oporba traži da dođe ministar Pavić

-

-

Foto: - / -

Saborska oporba kontinuiranim je zahtjevima za stanku 'minirala' raspravu o predloženim izmjenama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, ustrajavajući da te izmjene, umjesto državne tajnice Majde Burić, dođe 'braniti' ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Ovdje mora biti ministar, ovakav način rada je neozbiljan, tim više jer se radi o temi koja se tiče svih budućih umirovljenika, poručio je Ivan Pernar iz Živog zida, čiji se Klub priključio prijašnjim zahtjevima SDP-a, Mosta i Glasa.

Želimo dati priliku ministru da dođe u Sabor, rekla je Anka Mrak Taritaš (Glas) pred malobrojnim zastupnicima, vladajućima i oporbenima.

Rok za odabir fonda skraćuje se sa šest na mjesec dana

Novina u predloženim izmjenama Zakona sadržana je u mogućnosti da mirovinsko društvo može stjecati udjele u drugom mirovinskom društvu, neovisno radi li se o društvu koje upravlja obveznim ili dobrovoljnim mirovinskim fondovima, te ima li to društvo sjedište u Hrvatskoj, drugoj državi članici ili trećoj državi. Time se hrvatskim mirovinskim društvima omogućava sloboda poduzetništva te širenje i jačanje njihovih pozicija, tumači resorno Ministarstvo.

Predloženim izmjenama mirovinska se društva obvezuju da u godišnjim financijskim izvještajima objavljuju ukupne primitke svih radnika koji se moraju posebno raščlaniti na primitke članova uprave, nadzornog odbora, prokurista.

Skraćuje se rok za odabir obveznog mirovinskog fonda na jedan mjesec umjesto dosadašnjih šest te predlaže lakši prijelaz članova mirovinskog fonda iz jedne kategorije fonda u drugu, unutar istog mirovinskog društva, to se može jednom godišnje, ali samo u kalendarskom mjesecu u kojemu je rođen.

Predlaže se proširivanje modaliteta nadzora mirovinskih društava od strane HANFA-e, propisana je obveza revizorima mirovinskih društava da dostavljaju obavijesti o kršenju propisa, u vezi s čim se očekuje dodatan uvid HANFA-i u poslovanje mirovinskih društava s aspekta revizorske struke.

U sklopu dijela mirovinskoga sustava koji se provodi na temelju individualne kapitalizirane štednje do sada je osnovano i djeluje 12 obveznih mirovinskih fondova, po četiri iz svake kategorije (A, B i C).

Obveznim mirovinskim osiguranjem na temelju individualne kapitalizirane štednje 31. prosinca 2017. bila su obuhvaćena 1.844.272 osiguranika, a ukupna neto imovina fondova pod upravljanjem mirovinskih društava iznosila je oko 92 milijarde kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!