08:19 / 30.05.2018.

Autor: I.M./HRT

U Saboru Zakon o unapređenju poduzetničke infrastrukture

-

-

Foto: - / -

U nastavku 8. sjednice Hrvatskog sabora zastupnici raspravljaju o izmjenama Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture koje mu je predložila Vlada.
U raspravi o izmjenama Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture saborska je oporba upozoravala na političko zapošljavanje u centrima za potporu poduzetnicima, a SDP-ov Gordan Maras ustvrdio je kako se zakon mijenja samo zato da bi se dijelila državna zemlja općinskim načelnicima i gradonačelnicima.

Što se tiče samoga povećanja konkurentnosti investicija, od toga neće biti ništa jer je Hrvatska na duplo nižem prosjeku stranih pojedinačnih investicija od razine EU i da nemamo turizma takvih investicija niti ne bi bilo, poručio je Maras.

S njim se ne slaže HNS-ova Božica Makar. Ne mogu shvatiti da bi se zakon radio kako bi se dijelila državna zemlja lokalnim čelnicima. Oni trebaju zemlju da dovedu poduzetnike, zaposle ljude i razvijaju svoj kraj. Što će njima osobna ta zemlja, čudila se Makar.

HDZ-ov Tomislav Klarić poručio je kako takve Marasove tvrdnje sramote Sabor kao instituciju.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić uvjeren je da će predložene izmjene Zakona o unaprjeđenju poduzetničke infrastrukture poboljšati poduzetničku klimu. U njihov sustav uključuju se i slobodne zone, a zemljište u vlasništvu države moći će se darovati ako je u postojećim zonama popunjenost 50 posto, a ne više 66 posto. Ukida se i ograničenje od 20 kilometara od granice postojeće poduzetničke zone.

Mostovka Ivana Ninčević Lesandrić iz Mosta u raspravi je upozorila na političko zapošljavanje u centrima za potporu poduzetnicima koje osniva lokalna samouprava. Govoreći o percepciji poduzetnika u Hrvatskoj Ninčević Lesandrić je ustvrdila da se poduzetnik automatski izjednačava sa kriminalcem i lopovom.


Nakon rasprave održat će se svečani prijam kojim će Hrvatski sabor obilježiti svoj Dan, 30. svibnja. Bit će to prigoda za podsjećanje na 30. svibnja 1990. godine i konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora i na povijesnu ulogu koju je Hrvatski sabor imao u očuvanju hrvatske državnosti tijekom stoljeća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!