07:14 / 26.02.2021.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Vučković: Nakon sedam godina raste proizvodnja mlijeka

Ministrica Marija Vučković, 26.2.2021.

Ministrica Marija Vučković, 26.2.2021.

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pohvalila se u petak rastom poljoprivredne proizvodnje, rastom izvoza i smanjenjem uvoza u prošloj godini te rastom proizvodnje mlijeka u posljednjih osam mjeseci, prvi put nakon sedam godina.

Prvi put nakon sedam godina, u posljednjih osam mjeseci, uključujući siječanj, konačno raste proizvodnja mlijeka, uvoz se lani smanjio za malo više od sedam posto, izvoz povećao za oko pet posto, rekla je Vučković u Saboru odgovarajući na prozivanja i upite Nikole Grmoje (Most) kojem je predsjedatelj Željko Reiner izrekao opomenu te oduzeo riječ do kraja rasprave o dva poljoprivredna zakona.

Grmoja je, naime, ustvrdio da je stanje u poljoprivredi katastrofalno, a Vučković najlošija ministrica poljoprivrede u povijesti.

Je li istina, upitao ju je, da se u vašem mandatu kontinuirano povećava uvoz poljoprivrednih proizvoda, da se zemljište ne stavlja u funkciju, da sve više mladih odlazi, da za stočare i poljoprivrednike nema nikakvih poboljšanja?

Sve što ste izgovorili je neistina, ali apsolutno sve, uzvratila mu je Vučković hvaleći se rastom izvoza i padom uvoza u 2020., čime se, dodala je, deficit vanjskotrgovinske bilance smanjio između 26-27 posto, a pokrivenost izvoza uvozom porasla sa 63 na 72 posto.

Poljoprivredna proizvodnja je prema drugog privremenoj procjeni Državnog zavoda za statistiku narasla sa 17, 9 milijardi na 19, 243 milijarde, što je najveći rast od 2008., a drugi rast otkako postoje ekonomski računi, naglasila je.

Grmoja ustraje na točnosti svojih tvrdnji, ministrici poručuje da se ne može pozivati na 2020., godinu u kojoj smo imali koronu i zatvorene granice.

Ocijenivši da je zlorabio Poslovnik, Reiner mu izriče opomenu, a u konačnici opomenu s oduzimanjem riječi do kraja rasprave.

Ne možete ušutkati istinu, doviknuo je Grmoja, pa napustio Sabornicu dok je Sabor raspravljao o dva zakona iz sektora Ministarstva poljoprivrede kojima se jača službena kontrola u lancu proizvodnje hrane te uvode novosti u sektor veterinarstva.

Za ovlaštenog veterinara šest mjeseci iskustva

Naime, za imenovanje ovlaštenog veterinara, umjesto najmanje dvije godine stručnog iskustva, trebat će najmanje šest mjeseci iskustva.

Kritizira to SDP čija Martina Grman Kizivat pita neće li to još više pridonijeti kaosu koji vlada na terenu?

Ministrica tumači da je po novom programu studij veterine dulji za godinu te da raspon zadaća ovlaštenih veterinara jamči da kvaliteta rada neće biti smanjena.

Potvrđuje da će nova zakonska rješenja pridonijeti boljem sustavu kontrola, pa i meda na domaćem tržištu. Time je odgovorila Marijani Petir (NZ) koja je upozorila da je u Hrvatskoj, kao i na tržištu EU-a trećina meda krivotvorena, pa ju je zanimalo hoće li zakon omogućiti uspostavu laboratorija za detaljnije analize meda i druge hrane.

Na tržištu je 30 ovlaštenih laboratorija, odgovorila je ministrica Anki Mrak-Taritaš (GLAS).

Pratite prijenos uživo: 

Oporba: Jesu li stvoreni svi preduvjeti za jaču kontrolu hrane?

Saborska oporba izrazila je u petak sumnju jesu li stvoreni svi preduvjeti za jače službene kontrole u lancu proizvodnje hrane koje su predviđene s dva nova poljoprivredna zakona koji se usklađuju s EU direktivama.

Inspekcije, kontrole, nadzor, neovisni laboratoriji, sve je to nužno i normalno u uređenoj državi, što nažalost Hrvatska nije, rekao je Željko Lenart (Klub HSS-a i HSU-a) u raspravi o prijedlozima zakona o službenoj kontroli u lancu proizvodnje hrane te o veterinarstvu.

Kazao je da bi inspekcije trebale biti korektor postupaka poljoprivrednika, biti edukator i ukazivati na nedostatke, no da one često to nisu.

One koji lošom hranom truju narod treba optužiti za genocid

- Neke ljude u lancu opskrbe trebalo bi optužiti za genocid jer stavljanjem loše hrane na tržište truju vlastiti narod radi profita, istaknuo je Lenart navodeći primjer mesa loše kvalitete koje se prodaje u trgovačkim lancima.

Ružica Vukovac je u ime Kluba Domovinskog pokreta navela da su uredbom EU postavljeni visoki ciljevi kada je riječ o kontrolama hrane. No, pita jesu li stvoreni svi preduvjeti za temeljite i djelotvorne kontrole, postoje li ažurirane baze podataka, jesu li laboratoriji pripremljeni, a inspektori educirani.

Vukovac zanima i je li troškovno opravdano svakoga tjedna uzorkovati mlijeko na mliječnim farmama na kojima rijetko ima neusklađenosti te postoje li i druge metode koje bi bile jednako učinkovite, a manje troškovno opterećujuće za proizvođače.

I Anka Mrak Taritaš (Klub zastupnika Centra i GLAS-a) upozorava na pitanje provedbe propisa na terenu, budući da dio loših proizvoda prolazi "ispod radara", od maslinovog ulja do meda.

-Želimo učinkovite propise, no imamo li alate da to osiguramo, upitala je.

Povući zakone i skratiti muke onima koji ih moraju provoditi

Martina Grman Kizivat (Klub SDP-a) pozvala je ministricu poljoprivrede Mariju Vučković da povuče predložene zakone kako bi "skratila muke" onima koji ih moraju provoditi .

- Rezultat vašeg rada je kaotičan i kompliciran sustav koji će otežati poslovanje i proizvesti dodatne troškove za poduzetnike u poljoprivredno prehrambenom sektoru, ocijenila je Grman Kizivat.

Ljubomir Kolarek (HDZ) kazao je da obzirom na članstvo u EU treba prihvatiti određena ponašanja, istaknuvši da predloženi zakoni donose određene pomake u kontroli hrane.

Veljko Kajtazi (Klub nacionalnih manjina) u raspravi je pohvalio projekt besplatnog mikročipiranja i kastracije pasa u romskim naseljima u Međimurju, te pozvao građane da registriraju svoje ljubimce i za njih preuzmu odgovornost bez straha da će im biti oduzeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!